Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

Petra van Kooten erelid van bedrijvenvereniging IVW

Daar stond ze dan, in de schijnwerpers. Niet haar favoriete plek, want Petra van Kooten werkt het liefst achter de schermen. Maar ze doet haar werk op het secretariaat van de IVW zo goed en trouw, dat voorzitter Wim Zagt de steun en toeverlaat van het IVW-bestuur naar voren riep tijdens de nieuwjaarsreceptie. Petra van Kooten werd geëerd met het erelidmaatschap.

"Je doet dit werk al zo lang, dat we niet eens weten hoe lang precies. Maar je bent hoe dan ook de trouwste IVW'er ever", zei Zagt. De losse pols waarmee deze toch fraaie onderscheiding werd overhandigd ("erelid, lid van verdienste, hoe heet het eigenlijk, je bent het in elk geval allemaal"), was precies goed: wel officieel, maar niet te veel poeha.

Waarmee niet gezegd is dat Petra van Kooten het secretariaat van de Weesper bedrijvenvereniging uit de losse pols bestiert. Integendeel. Ze wordt alom geroemd voor de manier waarop er altijd een beroep op haar kan worden gedaan én omdat ze de zaken goed en snel afhandelt. Wat de IVW-bestuursleden ook aan haar vragen.

"De stille kracht op de achtergrond, de spin in het web, de vrouw die zorgt dat alles op rolletjes loopt en dat iedere ondernemer gezien wordt. Wat Petra van Kooten voor de IVW betekent is onder geen noemer te vangen", zo begon het interview met Petra van Kooten eind 2014 in B2B. De liefde is geheel wederzijds: "Het is heerlijk om voor zo'n bevlogen groep mensen te mogen werken", zei ze.

De woorden 'respect', 'waardering' en 'gezien worden' vielen regelmatig in dat een gesprek. Vanuit haar werkkamer op de vierde verdieping in een modern appartement in Leeuwenveld, kijkt ze weids uit over Weesp. De Vecht, de spoorbrug, de kerktorens: alles in haar gezichtsveld. Petra van Kooten geniet er dagelijks van. Hier checkt ze dagelijks alle mails voor de IVW, verzorgt ze de ledenadministratie, regelt ze de uitnodigingen voor de businessclubs en brengt ze ondernemers met elkaar in contact. "Het is mijn tweede natuur. Als ik denk dat mensen wat aan elkaar kunnen hebben, zal ik niet nalaten om daarin te bemiddelen."

Nadat ze de fraaie sculptuur en de bos bloemen in ontvangst had genomen, verdween het kersverse erelid (of lid van verdienste) weer in de veilige anonimiteit van de donkere zaal. Maar wel trots en vereerd, dat zeker.