Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

Koerst Weesp af op een fusie met Hilversum? Of wordt het Amsterdam?

In Weesp staan de woorden 'fusie' en 'gemeente' al tien jaar met regelmaat in één zin. Terwijl onze buurgemeenten Muiden, Naarden en Bussums sinds 1 januari van dit jaar de nieuwe gemeente Gooise Meren vormen, is Weesp nog altijd zelfstandig. Maar voor hoe lang nog?

Het is de vraag of de bestuurskracht nog voldoende is. Daarnaast voert de provincie Noord-Holland de druk op om te fuseren met Hilversum en Wijdemeren. De gemeenteraad van Weesp vindt de houding van de provincie te opdringerig en te gehaast. In een brief blaast aan Haarlem blaast Weesp terug. De Weesper raad stelt eerst een gedegen onderzoek te willen doen de huidige bestuurskracht en verschillende toekomstmodellen. Daarbij wil men zich ook op mogelijkheden buiten de Gooi en Vechtstreek oriënteren: met name Diemen en Amsterdam.
Waarnemend-burgemeester Bas Jan van Bochove (foto) formuleerde het in zijn nieuwjaarsspeech als volgt: "Op het schaakbord van de bestuurlijke keuzes werden de laatste maand van 2015 de nodige zetten gedaan. Plastisch uitgedrukt draait het bestuur van de provincie ons de duimschroeven aan. Concreet vertaal ik de doelstelling van het college van Gedeputeerde Staten: 'De verkiezingen van maart 2018 voor de gemeenteraad van Weesp gaan niet door. In plaats daarvan zijn er verkiezingen in november 2018 voor de gemeenteraad van een nieuwe gemeente die per 1 januari 2019 ontstaat. Weesp moet dan onderdeel zijn van een nieuwe gemeente met het huidige Hilversum en Wijdemeren.' Tot zover de provinciale plannen, recent verwoord in een brief aan het college van B en W. De raad van de gemeente Weesp zal op deze brief deze maand een gepast antwoord geven. Uitgangspunt zal zijn een bestuurskrachtonderzoek op basis van de definities zoals door de raad zelf vastgelegd en met betrokkenheid van de Weesper bevolking en de lokale maatschappelijke organisaties. Daarbij is in de raad het afgelopen najaar aangegeven dat de blik niet alleen gericht dient te zijn op het oosten, maar dat ook mogelijkheden in het westen moeten worden onderzocht. De raad wil een eigen keuze maken, niet gehinderd door opvattingen van anderen. 2016 wordt in dit opzicht een spannend jaar."

Dat bestuurskrachtonderzoek moet uitwijzen in welke mate Weesp zijn taken nog kan uitvoeren. Van gemeentes wordt steeds meer verwacht, vandaar dat gemeentes samenwerkingen met elkaar aangaan of fuseren. Weesp heeft zo'n samenwerking met Wijdemeren en Stichtse Vecht, maar die samenwerking stopt per 2018. Dat komt doordat Wijdemeren het roer omgooide en koers heeft gezet naar een fusie met Weesp en Hilversum.