Afbeelding
Foto: Brian Elings

Business to business

"Ik maak een compliment aan iedereen die hier gekomen is. Want wie gaat zitten wachten tot de handel bij hem langskomt, die gaat het niet meer redden", zegt Theo van Kan, die zijn showroom aan de Hogeweijselaan voor de B2B Dagen beschikbaar heeft gesteld als beursvloer. Als ondernemer moet je nieuwe dingen proberen en je nek uitsteken. En elkaar blijven ontmoeten. "We hebben tegenwoordig het internet, dat weet ik ook, maar het persoonlijk contact blijft het allerbelangrijkste. Dan weet je tenminste wie je voor je hebt", zo doceert Van Kan, die met zijn autobedrijf nu full speed verwacht door te starten met leasing: ook voor de zakelijke markt. "De nieuwe manier van autogebruik is leasen. Voor een vast bedrag per maand, dus dan weet je waar je aan toe bent. Wij noemen dat 'zorgeloos rijden'."

De B2B Dagen toonden aan dat er volop Weesper ondernemers zijn die het belangrijk vinden de deur uit te gaan en elkaar op te zoeken. Alleen al de veertig bedrijven met een stand bleken waardevol te zijn voor elkaar. Complicity en Acacia hadden tijdens het opbouwen van hun stand al de eerste afspraken genoteerd. En toen moesten de bezoekers nog komen. De inschatting is dat er evenveel bezoekers zijn geweest als twee jaar geleden, maar een veelgehoorde opmerking was dat het rustiger leek. Misschien valt dat te verklaren doordat de beurs dit jaar in een grotere ruimte was waarin je bovendien een compleet rondje kon lopen.

Ook de notaris trok eropuit. Of zoals Niels van de Griend het zelf zei: "Niet in je kantoor zitten wachten tot het grind knispert, maar naar de bedrijven toestappen. Ook als notaris moet je vandaag de dag meer bieden." In zijn stand stond een verleidelijke Chesterfield waarmee de beursbezoekers werden uitgenodigd om bepaalde notariszaken vanuit de luie stoel te regelen. Zo werd er in elke stand en aan elke zzp-tafel wel een product of dienst aangeboden waar andere ondernemers iets aan zouden kunnen hebben. Dat is dan ook de doelstelling van de Weesper B2B Dagen: laten zien wat er in Weesp te koop is en vanuit de toch al sterk ontwikkelde Weesper solidariteitsgedachte elkaar de business te gunnen. Dat maakt de Weesper B2B Dagen anders dan bijvoorbeeld een branchebeurs. De bezoekers van de beurs waren andere ondernemers, vooral uit Weesp, maar toch ook wel uit omliggende plaatsen. Verder meldden ook particulieren zich om eens rond te kijken. Nieuwsgierig naar wat het Weesper bedrijfsleven zoal te bieden heeft, of misschien toch gericht op zoek naar iets voor bijvoorbeeld de eenmanszaak.

Enquête

De redactie van B2B liep meerdere rondes over de beursvloer en hield ondertussen een kleine enquête. Niet representatief voor het hele Weesper bedrijfsleven, maar wel voor de standhouders. Op de vraag naar het primaire doel op de B2B Dagen werd het meest geantwoord: nieuwe contacten leggen (46%). Het vergroten van de naamsbekendheid en het vinden van nieuwe klanten of opdrachtgevers werd in beide gevallen door 37% als hoofddoelstelling genoemd. De vraag of de standhouder het komende jaar meer business van de B2B Dagen verwacht, levert een opvallend optimisme op: 57% zegt ronduit ja, nog eens 34% zegt misschien. Even een check: de vorige beurs, in januari 2014, leverde voor 40% nieuwe handel op, zo gaven de standhouders aan die er toen ook bij waren.
Wat betreft de verwachtingen voor de nabije toekomst bleken de standhouders zo positief dat Emile Ratelband er nog wat van kan leren. Zestig procent verwacht dat het resultaat dit boekjaar zal groeien, niemand verwacht krimp. Over het economische vooruitzicht in 2016 in het algemeen is 85% positief, slechts 1 standhouder zegt negatief te zijn. En als we vragen hoe het gaat met de onderneming ten opzichte van twee jaar geleden, dan meldt bijna 70% een groei en niemand een terugval.
Mooi is de uitkomst van onze laatste vraag: hebben Weesper bedrijven (bij ongeveer gelijke condities) uw voorkeur bij het gunnen van de business. 50% koos voor antwoord 'ja, heel erg de voorkeur'. De andere 50% hield het heel praktisch op 'soms wel, soms niet'. De antwoordoptie 'niet of nauwelijks' bleef onaangeroerd - en dat zegt ook veel.

Het juiste adres

'Eén dag op de beurs levert meer contacten op dan een hele week langs de weg'

Een van de ondernemers die het primair om de naamsbekendheid ging, is Steigerhout Weesp. "Wie bijvoorbeeld een mooie, robuuste vergadertafel van steigerhout wil, is bij mij aan het juiste adres", zegt Ton Jacobs van dit eenmansbedrijf. Hoewel zijn adres verwarring kan opleveren, want Steigerhout Weesp is gevestigd in Diemen: het gevolg van het feit dat de Weesper nog niet de geschikte locatie in zijn eigen woonplaats heeft kunnen vinden. Misschien dat een bezoekje aan de stand van Van Lonkhuizen Makelaars wat oplevert. Ruimtes tussen de vijfhonderd en de duizend vierkante meter zijn in Weesp beschikbaar, zo vertelt Ingrid Kikkert. Daarboven wordt het moeilijker. Zo ervoer ook Eurosort, dat in Weesp niet meer terecht kan en daarom nu in 's-Graveland nieuw laat bouwen. Aan de andere kant zijn in de voorbije periode ook de nodige lege panden gevuld. "Vaak bedrijven uit de regio die zich hier vestigen. De prijzen staan nog steeds onder druk, maar we hebben toch wel een stijgende lijn te pakken", zegt Kikkert. Op de kantorenmarkt is het nog steeds stil, zo zegt ze. Behalve als het om zzp'ers gaat, want die blijken het thuis in je eentje werken toch niet ideaal te vinden. Van Lonkhuizen kwam al met succes aan die behoefte tegemoet door aan de Leeuwenveldseweg een businesscenter in te richten. Op de B2B Dagen maakten we daarnaast kennis met Jantine Zeeman van CitySeat, die vergaderruimtes en flexibele werkplekken aanbiedt in het gebouw van CityStarter aan het Stationsplein. "Thuiswerkers hebben toch behoefte aan een plek buiten de deur waar ze contacten kunnen opdoen en de toegevoegde waarde merken van het tussen de andere mensen zijn", zo zegt ze onder meer uit eigen ervaring. Voor de flexplekken begint de belangstelling op gang te komen.

Wereldberoemd

Op de beursvloer troffen we tegenover elkaar twee bedrijven die wereldberoemd zijn in heel Weesp: Transportbedrijf Wim Bos en Ruitenbeek Print. Ook voor hen viel er nog genoeg te halen (en te brengen). "We willen vooral laten zien dat we nog volop actief zijn als Weesper bedrijf", zegt Marco Ruitenbeek. Het familiebedrijf ging anderhalf jaar geleden samen met drukkerij Bakker Baarn, de naam Drukkerij Ruitenbeek veranderde in Ruitenbeek Print en er werd verhuisd naar de Pampuslaan. "Er is veel gebeurd, dat kun je wel zeggen. Het is voor ons een goede stap geweest. Maar wij zijn en blijven een Weesper bedrijf. Onze naam is hier goed bekend en dat houden we graag zo", aldus Ruitenbeek, die onder meer wijst op de nieuwe mogelijkheid om via Ruitenbeek Print een professionele website te laten maken.
Voor de beursdeuren aan de Hogeweijselaan had Wim Bos trots de oplegger geparkeerd met daarop promotie voor het mooie en veelzijdige Vechtstadje Weesp. De rijdende ansichtkaart levert veel positieve reacties op, vertelt Bos. "Hij rijdt vooral in de Benelux, maar komt ook wel in Duitsland en Engeland. En vorig weekeinde nog in Zwitserland." Ook de IVW-award die Wim Bos Transport vorig jaar mocht ontvangen als Weesper Onderneming van het Jaar heeft veel reacties opgeleverd. "En veel taart", voegt Bos nog toe. De reacties bleven het hele jaar binnendruppelen. "Ook richting onze medewerkers, dat is heel leuk natuurlijk." De IVW-award staat inmiddels bij Nodema, ook aanwezig op de B2B Dagen. Het doel was om een kleinere verpakkingsmachine te presenteren om mogelijk wat Weesper bedrijven mee te kunnen bedienen, want veel klanten in Weesp heeft het op grote bedrijven gerichte Nodema eigenlijk niet. Waarbij gezegd moet worden dat de Bedrijven van het Jaar 2014 en 2015 elkaar wel goed kennen, ook zakelijk. "We gebruiken niet veel plastic, maar wat we nodig hebben halen wij bij Nodema", zegt Wim Bos.

En zo weten de Weesper bedrijven elkaar altijd weer te vinden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding