Afbeelding
Foto: André Verheul

Zandkwestie 'Noord' voor de rechter

De zandkwestie loopt op, de juridische messen zijn geslepen. De groep ondernemers van bedrijventerrein Noord die zich verzetten tegen zandtransporten naar de Bloemendalerpolder komen niet verder met hun alternatief en stappen naar de rechter.

Vanwege de stadsuitbreiding van 2750 woningen in de Bloemendalerpolder moeten er jarenlang grote hoeveelheden zand de polder in gereden worden. De projectontwikkelaars laten het zand per schip aanvoeren via het Amsterdam-Rijnkanaal, waar het gelost wordt ter hoogte van de waterzuiveringsinstallatie aan de IJsselmeerlaan. Vervolgens rijden zandauto's via de openbare weg het zand naar de plek van bestemming. Veel bedrijven langs die zandroute vrezen overlast, schade en onveilige situaties. Bovendien dragen ze een alternatief aan: zand lossen bij de Maxis en via de noordkant van de polder naar de plek van bestemming. Maar dat stuit volgens de gemeente op dusdanige bezwaren dat het niet haalbaar is. Het bezwaar van de ondernemers tegen de vergunning voor het lossen aan de IJsselmeerlaan is door de gemeente afgewezen.

De ondernemers zijn niet van plan zich daarbij neer te leggen. Zij gaan in beroep tegen die afwijzing en dienen een verzoek om voorlopige voorziening in. Als dat verzoek wordt toegekend, ligt alles stil zolang er geen uitspraak is. Theo van Kan behartigt de belangen namens de bedrijven. "We hopen er nog altijd in een goed gesprek uit te kunnen komen. Maar de wethouders laten niets meer van zich horen." Wethouder Peter Eijking zegt dat alle mogelijkheden zijn afgewogen en dat rijden over Noord acceptabel is. Na een jaar volgt er een evaluatie. Als er inderdaad schade blijkt te zijn, trekt Weesp de vergunning in en worden de ontwikkelaars daarmee gedwongen een alternatief aan te dragen.