Afbeelding

Hoever reikt de fiscale
milieuvriendelijkheid?

In de huidige economie verliest klantbeleving steeds meer terrein als het gaat om de verkoop van producten. De klant laat de prijs van het product een steeds grotere rol spelen als hij beslist bij wie hij zijn producten koopt. Producenten spelen hierop in door steeds meer ook op prijs met elkaar te concurreren. De prijzen van producten staan onder druk, scherp inkopen wordt hierdoor steeds belangrijker. Voor ondernemers die de milieuvriendelijkheid een warm hart toedragen niet altijd makkelijk. Gaat u als ondernemer voor de duurdere, milieuvriendelijke optie of kiest u (al dan niet noodgedwongen) voor de goedkopere variant?

Om de groene ondernemers te helpen bestaan er al geruime tijd verschillende wettelijke regelingen om de aankoop van milieuvriendelijke producten te stimuleren. Een van de stimulerende regelingen is de MilieuInvesteringsAftrek (MIA). Dit is een fiscale aftrekpost die maximaal 36% van de aanschafprijs van het milieuvriendelijke product bedraagt. De MIA kan aangevraagd worden voor producten die op de Milieulijst staan. Dit zijn producten die een belangrijke milieuverdienste hebben, verder gaan dan hetgeen op dat moment verplicht is én meerkosten hebben ten opzichte van het minder milieuvriendelijke alternatief. Door de MIA worden deze milieuvriendelijke producten goedkoper in de aanschaf en kunnen zij beter concurreren met hun minder milieuvriendelijke concurrenten.

Bij producten met een belangrijke milieuverdienste wordt al snel gedacht aan producten met een gereduceerde CO2-uitstoot of zelfs zonder CO2-uitstoot. Er zijn echter meer producten die onder deze groep vallen. Tot de milieuvriendelijke producten behoren ook producten die ten opzichte van het minder milieuvriendelijke alternatief zorgen voor minder overlast. Zo zijn er ook meerdere producten met een geluidsreductie in de Milieulijst opgenomen. U kunt hierbij denken aan geluidsarme bedrijfsterreinen. Dit zijn voorzieningen aan een bedrijfsgebouw en bedrijfsterrein (dat reeds voldoet aan de geluidseisen) waardoor het geluidsniveau met minimaal 3 dB wordt verlaagd. De geluidsreductie kan gerealiseerd worden door bijvoorbeeld isolatiematerialen, geluidsarme, vast opgestelde ventilatoren en aggregaten of het aanpassen van rijroutes op het bedrijfsterrein. Een ander voorbeeld van een product met een geluidsreductie op de Milieulijst is de vrachtwagen met een gereduceerd aandrijfgeluid. Kortom, de MIA reikt veel verder dan u wellicht in eerste instantie denkt. Het verdient dan ook aanbeveling om de Milieulijst te checken als u voornemens bent om te investeren in activa waarvoor reductie van uitstoot, geluidsreductie of energiereductie van toepassing is.