Afbeelding
Foto: André Verheul

Deel nieuwe snelweg en aquaduct na de
zomer al in gebruik

Rond Weesp wordt gewerkt aan het grootste infraproject van Nederland op dit moment: de weguitbreiding Schiphol Amsterdam Almere. Voor 5 miljard euro worden hier snelwegen opgeschoven, bruggen gebouwd, landtunnels aangelegd en knooppunten ontward. Dat alles moet de doorstroming verbeteren. Het bedrijfsleven van Weesp wordt daarmee nog beter bereikbaar.

Op zestien meter boven het Amsterdam-Rijnkanaal, bovenop de nieuwe brug, wordt hard gewerkt. We zien van alles: betonmolens, takelmachines, dik ingepakte werklieden en een kruiwagen met lekke band. Over zeven maanden rij je hier met de auto, alsof het nooit anders is geweest. Met van achter het stuur zicht op Weesp in de verte. We staan hier op uitnodiging van Rijkswaterstaat, zodat we kunnen zien hoe het vordert met het nieuwe stuk snelweg. In de richting van Weesp (grote foto) kijken we uit over de Gemeenschapspolder en de Bloemendalerpolder in de wetenschap dat daar in 2030 een wijk van 2750 woningen staat, aansluitend op een recreatiegebied. Recht voor ons staan de geluidsschermen er al, met links daarvan de brede plak asfalt voor de nieuwe twaalfbaans A1.

Drie bruggen
De verbreding moet de doorstroming verbeteren. De truc zit 'm vooral in het scheiden van verkeersstromen. Wie van Almere naar Schiphol moet, kan straks op de A6 al de rijstrook kiezen naar de A9 en verder. Dat scheelt op de A1 in- en uitvoegen, oftewel de verkeersmanoeuvres die files veroorzaken. Rijkswaterstaat noemt dat "het wevende verkeer eruit halen." Dat doen ze ook op andere plekken en uiteraard in beide richtingen. Zo ontstaat een ingenieus geheel van rijstroken, spitsstroken, bruggen, viaducten en fly-overs. Om het verkeer van en naar de A9 vrij baan te geven, is die nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal nodig. In feite zijn het drie afzonderlijke bruggen vlak naast elkaar. Dat is omdat de snelweg hier een bocht maakt en dus een beetje schuin moet liggen. De snelweg is met 49 meter te breed om dat in één vlak te doen: er zou een hoogteverschil van een meter ontstaan. Nu is dat veel kleiner. Van binnen is het brugdek hol. Deze ruimte wordt benut voor inspectie en om - heel netjes - de kabels voor de wegsignalering in weg te werken.

Aquaduct
De nieuwe kanaalbrug moet op 28 augustus beschikbaar zijn voor het verkeer, zo vernemen we. Diezelfde datum horen verderop bij de Vecht, waar het breedste aquaduct van Europa wordt gebouwd (foto onder). Hier wordt zes dagen per week, 24 uur per dag gewerkt om de planning te halen. Er was tegenslag vanwege een lek in de bouwkuip. Met onderwaterbeton kon verder worden gebouwd. Dankzij de zachte winter wordt er nu volop beton gestort in een periode waarin dat niet gepland was. In totaal verdwijnt 57.000 kubieke meter beton in dit bouwwerk. Waar de snelweg straks onder de Vecht duikt, zien we de naam al staan: Vechtzicht. In mei van dit jaar verdwijnt de slinger aan het einde van de Korte Muiderweg (Weesperweg) en rijdt het lokale verkeer weer parallel aan de Vecht, over de snelweg-in-aanbouw, naar de kruising bij de nieuwe Spieringbrug.

Spoorbrug
Ook in mei wordt de vijftig meter hoge spoorbrug bij Muiderberg over de snelweg geplaatst, naast de huidige spoorbrug. Daar worden de betonnen vloer, de rails en de bovenleiding aangebracht. In de zomer wordt het bestaande spoorviaduct weggeschoven en kan de nieuwe brug op zijn plek worden geschoven. De overspanning van 255 meter zonder middensteunpunten, breed genoeg voor het nieuwe knooppunt Muiderberg, is de grootste ooit gemaakt.

Nieuwe route naar Weesp
Op de nieuwe A1 komt ook een nieuwe afslag Weesp. Die komt ongeveer ter hoogte van de huidige oprit richting Amsterdam. Voorlopig zal de Korte Muiderweg in gebruik blijven, maar op termijn komt er een nieuwe ontsluitingsroute. Die gaat via de westkant van de Bloemendalerpolder (de kant van het kanaal). Het is nog niet duidelijk wanneer deze weg beschikbaar is; dat hangt mede af van de woningbouw in de polder.

Afbeelding