CD van mij?

Op een roze wolk is alles mooi, lief en harmonieus. Negatieve gedachten zitten gewoon even op de andere wolk, een grijze. Hoewel je de grijze wolk van slecht weer graag verre van je wilt houden, is het toch goed om even na te gaan in welke stortregens je relatie terecht kan komen en welke voorzorgsmaatregelen je eventueel wil treffen.

Nog steeds trouwt ongeveer 75% van de stellen 'gewoon' in gemeenschap van goederen. Hoewel er veel is en wordt geroepen over de wijziging van deze wettelijke gemeenschap van goederen, moeten we nu nog even uitgaan van het bestaande systeem: alles is van beiden tenzij sprake is van vermogen dat is verkregen met de zogenoemde anti-schoonzoon (m/v) bepaling.

Op zich is dat ook wel weer erg overzichtelijk: alles is in beginsel gewoon van beiden: 'onze CD'. Dat betekent dat bij einde van de relatie ook sprake is van onze CD en dat er dus een verdeling moet plaatsvinden. Deze dient plaats te vinden zodanig dat beiden in waarde weer 50/50 hebben.
Huwelijkse voorwaarden kunnen dienst doen om vermogen buiten echtscheidingsverdeling te houden. Huwelijkse voorwaarden kunnen namelijk bepalen dat ieder het zijne en het hare heeft en houdt én tevens vaststellen wat daartoe behoort. Dat kan namelijk worden vastgelegd op een lijst die aan de akte wordt gehecht. Zelfs derden, zoals schuldeiser zijn gebonden aan die vaststelling.

Ga je niet trouwen (of geen geregistreerd partnerschap) maar ga je ongehuwd samenwonen, dan kan zo'n lijst ook aan het samenlevingscontract gehecht kunnen worden. Nog specifieker zou je zelfs een akte kunnen opstellen waarin je alleen vastlegt wat van wie is.
Het lijstje werkt overigens ook door indien de relatie eindigt door overlijden. Ben je gehuwd (of heb je een GP) dan bepaalt de wet dat de langstlevende alles krijgt, maar fiscaal (erfbelasting) kan het gunstiger zijn om de verkrijging voor een deel (de helft) via een waarde verrekening (alsof je was gehuwd in gemeenschap van goederen) te laten lopen.

Bij samenwoners met een samenlevingscontract heeft het nog meer verdergaande gevolgen. In een samenlevingscontract is doorgaans (indien er geen kinderen zijn) het zogenoemde verblijvensbeding opgenomen. Op grond van dit beding schuift het gemeenschappelijk vermogen naar de langstlevende partner. Let op, dat geldt dus alleen voor het gemeenschappelijk vermogen! Privé-vermogen, zoals het vermogen dat is opgenomen op bedoeld lijstje, zal zonder testament 'gewoon' ten goede komen aan de wettelijke erfgenamen (ouders broers en zussen als er geen kinderen zijn). De langstlevende partner ziet daar niets verder van en de 'boedelbak' van de erfgenamen komt voorrijden. Om dat te voorkomen, zou weer een testament nodig zijn.

Kortom, lijstjes zijn van harte aan te bevelen voor het geval de relatie in disharmonie eindigt, maar hebben tevens invloed op de situatie bij overlijden. Laat je dus goed voorlichten!