Nieuwe huwelijksregels (alweer)

"Heel even was ik in de verleiding de column van eind 2010 gewoon weer in te sturen. De geschiedenis gaat zich namelijk herhalen en niet zo zuinig ook. In 2008 en weer in 2010 lag er namelijk een wetsvoorstel voor wijziging van de huwelijksregels. Het stelsel van de gemeenschap van goederen zou aangepast en beperkt worden. Hoewel vrijwel iedereen zijn zegje had gedaan, werd het toch door toedoen van een hele kleine politieke minderheid afgeschoten en bleef het in de spreekwoordelijke la. Tot de herfst van 2013!"
Zo begon de column eind 2013 in dit blad.
Ook na de herfst van 2013 bleef het weer lang stil, tot begin 2016. Weer veel commotie, gekrakeel en politici die het ook niet (meer) weten. Wederom doet het wetsvoorstel dat het nieuwe huwelijkse goederenrecht zou moeten gaan regelen een hoop stof opwaaien.
Hoe zat het ook alweer? Als je gaat trouwen (of een geregistreerd partnerschap aangaat) zonder eerst voorwaarden bij de notaris te hebben vastgelegd, dan heb je de gemeenschap van goederen te pakken. Mondiaal gezien een uitzonderlijk stelsel, vandaar dat al vele pogingen zijn gedaan tot wijziging.
De meest recente wijziging zou inhouden dat alles wat je het huwelijk 'inbrengt', gewoon van jouzelf blijft. Alles wat je krijgt tijdens huwelijk zou dan, op een aantal belangrijke uitzonderingen na, 'gewoon' gemeenschappelijk zijn.
Op zich eenvoudig, ware het niet dat er allerlei scenario's denkbaar zijn waarbij het privévermogen van vóór het huwelijk gaat vermengen met het gezamenlijk vermogen tijdens het huwelijk. Zo is de situatie niet ondenkbaar dat je voorhuwelijks (privé)vermogen gaat gebruiken om te investeren in gemeenschappelijk vermogen, bijvoorbeeld een gezamenlijke woning. Om er bij echtscheiding nog een beetje uit te kunnen komen, zal er dus een spijkergoede administratie moeten worden gevoerd. Maar wie doet dat ook daadwerkelijk?
En dan nog, zo nieuw is die problematiek nu ook weer niet. Want ook naar huidig recht kun je via de beroemde anti-aangetrouwdenclausule gekoppeld aan een schenking of erfenis, privévermogen hebben. Ook al ben je getrouwd in gemeenschap van goederen. Ook nu kun je dat privévermogen gebruiken voor gemeenschappelijke doeleinden. En wat dan? Ontstaat er een vordering? De kans is groot. Of kan het nog verder gaan? Mogelijk, want de kans, hoe klein ook, is aanwezig dat gemeenschappelijk vermogen helemaal niet gemeenschappelijk blijkt te zijn maar privé, omdat privévermogen is gebruikt voor dat gemeenschappelijk vermogen.
Het geopperde nadeel van het wetvoorstel zit dus ook al ingebakken in de huidige wetgeving. Vandaar dat sommige politici zich hardop afvragen of die nieuwe regeling wel zo nodig is. Of dat reden is om het wetsvoorstel dan maar af te schieten? Ik kan het niet beoordelen. Feit blijft wel dat het huwelijksrecht zozeer verbonden is met de samenleving dat elke wijziging daarvan de nodige reacties oproept.
In dit soort gevallen zou een eenvoudige oplossing kunnen zijn dat je een lijstje maakt met merites aan de ene kant en een lijstje met nadelen aan de andere kant. Kijkend naar het langste lijstje (of het kortste) zou toch wel wat inzicht kunnen geven, lijkt mij.