Afbeelding

Speciale aanbieding

In een van de vorige edities van dit blad heb ik, inmiddels alweer 3 jaar geleden, een artikel geschreven over nieuwe regels die het kabinet had bedacht om de dekkingsgraad van pensioenfondsen te verbeteren. Deze regels maken het voor pensioenfondsen mogelijk om een fictieve (hogere) rente te hanteren voor langlopende verplichtingen. Door deze boekhoudkundige truc hoefden de pensioenen destijds niet zo veel omlaag als eerder werd gevreesd. Een nadeel van deze nieuwe methode is wel dat ervan uit wordt gegaan dat de rente op lange termijn sterk gaat stijgen. Gebeurt dit niet, dan hebben pensioenfondsen zich ten onrechte rijk gerekend en bestaat de kans dat de pensioenen voor de jongere generatie niet kunnen worden uitbetaald. En je raadt natuurlijk al waar dit naartoe gaat?

Inmiddels ruim 3 jaar later blijkt deze nieuwe rekenmethode toch 'minder betrouwbaar' dan gedacht. Reden genoeg voor De Nederlandsche Bank om de systematiek weer aan te passen. Deze aanpassing zou beter aansluiten bij de ontwikkelingen in de markt, waardoor een aanhoudende lage rente geleidelijk doorwerkt in de dekkingsgraden en de premies.

Ondanks deze aanpassingen is met de huidige verwachtingen de kans groot dat, naast de gebruikelijke dag-, week, maand- en zelfs jaaraanbiedingen, verschillende pensioenfondsen met een aanbieding van een heel andere grootte zullen komen. Ze introduceren namelijk een speciale actie voor vaste klanten: 10 jaar lang korting op (lees: verlaging van) het opgebouwde pensioen!

Deelnemende ketens aan deze actie zijn onder andere het ABP, Zorg en Welzijn en PNO Media. Met een huidige dekkingsgraad rond de 90% kunnen ze hun klanten een korting van minimaal 10% aanbieden. Naar verwachting gaat de eerste kortingsronde per 1 januari 2017 van start.

Klanten die geen behoefte hebben aan de actie en liever overstappen naar de concurrentie zullen goed naar de kleine lettertjes moeten kijken. Waardeoverdracht is namelijk niet mogelijk zolang de pensioenfondsen in onderdekking zijn.

In de actievoorwaarden staat nog wel een belangrijk voorbehoud. Indien de rente en/of het belegde vermogen zich dusdanig ontwikkelen dat De Nederlandsche Bank een korting niet strikt noodzakelijk acht, kunnen de fondsbesturen alsnog besluiten de korting achterwege te laten. Eventueel verleende korting kan zelfs met terugwerkende kracht ongedaan gemaakt worden.

Om te voorkomen dat deze speciale aanbieding werkelijkheid wordt, zijn partijen terug naar de tekentafels om een nieuw pensioenstelsel vorm te geven dat wel is opgewassen tegen de 21e eeuw. De hoofdlijnen van dit stelsel zijn al geschetst, al is er nog een lange weg te gaan om alle belanghebbenden tevreden te stellen.