Afbeelding

Weespersluis is nu al hot, zandtransport nog steeds een probleem

Weespersluis: zo gaat het gebied in de Bloemendalerpolder heten waar Weesp een grote woonwijk van 2750 woningen, diverse voorzieningen en een natuur- en recreatiegebied laat verrijzen. De bouw gebeurt in fases en gaat zeker tien jaar duren. De voorbereiding zou elk moment moeten beginnen, maar wordt opgehouden door het al eerder beschreven conflict over zandtransporten over bedrijventerrein Noord.

Weespersluis komt achter de nieuwbouwhuizen die op dit moment langs de Leeuwenveldseweg worden opgeleverd. Het natuurgebied vormt de buffer tussen de woningen en de verbrede A1.

De bouw gebeurt in fases. De eerste fase betreft 200 woningen. Voor er gebouwd kan worden, moet de bodem langdurig inklinken en daar is heel veel zand voor nodig. Dat zand wordt over het Amsterdam-Rijnkanaal per schip aangevoerd. Langs het Amsterdam-Rijnkanaal, achter de Zuiderzeelaan, is de aanleg begonnen van de loswal die daarvoor nodig is. Vanaf de loswal gaat het met zandauto's naar de bouwlocatie. Het eerste stuk via een tijdelijke weg over het terrein van de waterzuivering, daarna over de openbare weg. Bedrijven aan die route (Bloemendalerweg en Zuiderzeelaan) vrezen langdurige overlast en verkeersproblemen van al die zandauto's. Ze maken bewaar tegen een vergunning die de gemeente heeft verleend en hebben een juridische procedure in gang gezet om te voorkomen dat de transporten beginnen. De Weesper bedrijven vinden dat de ontwikkelaars en bouwbedrijven (verenigd in de GEM) het zand via een andere route naar de bouwlocatie moeten brengen, namelijk via een loswal bij de Maxis (Muiden). Via de noordkant van de polder kan dan direct het bouwterrein worden bereikt. De gemeente en de GEM stellen dat dat alternatief niet haalbaar is. De Weesper bedrijven beweren van wel. Daarnaast stellen de Weesper bedrijven de vraag waarom er überhaupt zand moet worden aangevoerd, want vanwege de aanleg van de A1 liggen er al bergen zand in dezelfde polder. Zou het niet beter zijn een deel van dat zand te gebruiken? Het antwoord op die vraag is er nog niet.

De juridische strijd over het zand is jammer, want de realisatie van Weespersluis wordt in het algemeen bijzonder toegejuicht. Het belooft een fraai woon- en leefgebied te worden met huizen die een welkome aanvulling zijn op de lokale woningmarkt. Bovendien wordt verwacht dat de bevolkingstoename Weesp een vitaliteitsinjectie geeft. Er is nu veel belangstelling voor dit nieuwe stuk Weesp. In twee maanden hebben zich al 2500 belangstellenden gemeld.