Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

'Woonwijk
Nijverheidslaan laten varen'

Braakliggende terreinen, verouderde gebouwen: de Nijverheidslaan ligt er al jaren troosteloos bij. Waarom wordt daar niet eens wat aan gedaan? Het antwoord is: omdat luchtkasteelplannen de boel ophouden. Daarom stelt wethouder Herman Tuning voor beide benen weer op de grond te krijgen. Maar de gemeenteraad is nog niet overtuigd.

De fraaie ligging aan de Vecht die ook nog op loopafstand van het station is, speelt het gebied parten. Daardoor is het verouderde bedrijventerrein al jaren in beeld als een plek om eens lekker om te vormen tot woonwijk en via een Vechtboulevard rechtstreeks aan te sluiten op de oude binnenstad. Stadsarchitecten, speculanten en andere visionairs hebben schetsblokken vol met de mooiste plannen, meestal met huizen met tuin aan de Vecht. En de bedrijven? Die moeten maar worden verplaatst, zo wordt er dan makkelijk gezegd. Maar die visies verdwijnen allemaal ergens in een la. Ze blijken onhaalbaar vanwege milieucirkels en spoorgeluid of zijn sowieso niet reƫel en onbetaalbaar. Ook het meest recente idee, een in 2013 door de gemeenteraad geaccordeerd watersportkwartier, komt niet van de grond. Het was ingeschat als een haalbaar compromis, maar ook dit blijkt financieel en procedureel te ingewikkeld, zegt wethouder Tuning. Er is geen ontwikkelaar die het aandurft.
Daarom zegt de wethouder nu: de Nijverheidslaan moet gewoon een bedrijventerrein blijven. Hij stelt de gemeenteraad voor dat nautische plan te laten varen. Maar de gemeenteraad is (nog) niet overtuigd. Tijdens de behandeling in de commissie bleek dat met name D66 en het CDA het watersportkwartier aan de Nijverheidslaan niet willen loslaten. Het is een speerpunt in de in 2014 aangenomen Structuurvisie van Weesp. Ook zijn er vragen over twee panden die de gemeente heeft aangekocht aan de Nijverheidslaan. Als er geen woonwijk komt, zou de strategische waarde een stuk minder zijn.