Afbeelding
Foto: Ruth van Kessel

Nieuw begin

De mannen verkochten als werknemer van OtoLion en Car Service Weesp in 2012 en 2013 stelselmatig auto's namens het bedrijf, maar staken de opbrengst geheel of gedeeltelijk in eigen zak. Daarnaast probeerden ze het autobedrijf over te nemen met vervalste bankverklaringen en e-mails. Behalve tot de gevangenisstraf zijn de ex-medewerkers veroordeeld tot het terugbetalen van 57.000 euro aan het autobedrijf en bijna 9.000 euro aan een klant van Oto Lion. Die klant had dat bedrag betaald, maar kreeg nooit een auto. De oplichters zitten (nog) niet vast. Ze zijn bij verstek veroordeeld en houden zich schuil. Ook is er nog geen cent terugbetaald. Theo van Kan stelt dat de opsporing "kennelijk geen prioriteit heeft". De uitspraak van de rechtbank is van september, maar komt nu pas naar buiten.

Toch is Van Kan blij met de uitspraak. Hij zegt er nu een streep onder te kunnen zetten. Ook hoopt hij dat er naar buiten toe een helder beeld ontstaat over de gang van zaken in die periode. Immers, de kwestie speelde volgens Van Kan een belangrijke rol in het faillissement van OtoLion/Car Service Weesp. "Dat kleeft toch aan je."
Onder de naam Car Service Direct Weesp is hij nu bezig met een doorstart. 'Rij zorgeloos' wordt het motto van de nieuwe auto-onderneming die Van Kan aan het opstarten is. "De nieuwe manier van autorijden", legt hij uit. "Niet het bezit van de auto, maar het rijden in de auto is belangrijk." Daarom begint Car Service Direct met het leasen van auto's voor particulieren en bedrijven. Voor een vast bedrag per maand staat de auto voor je op de stoep. Er hoeft alleen nog brandstof in, want onderhoud, verzekering, wegenbelasting en reparaties zijn met dat maandbedrag afgekocht. Van Kan gaat hiervoor een samenwerking aan met een aantal grote leasemaatschappijen. Er zijn diverse leasevormen mogelijk. "In eerste instantie zeven à acht merken met modellen in het B- en C-segment. "
Het 'rijzorgeloosconcept' is zowel voor particulieren als bedrijven interessant. "Je komt nooit meer voor verrassingen te staan en je hebt ook geen bijtelling meer", zo noemt Van Kan nog wat voordelen op. Volgens hem is dit systeem in Engeland al goed voor 30 tot 40 procent van het autogebruik en gaat het in Nederland ook die kant op.