Afbeelding
Foto: Brian Elings

12.000 m2 nieuwe vloer terwijl de zaak gewoon doordraait

Dat schilders- en glasbedrijf Pover zich naast hun corebusiness ook ontwikkeld heeft tot gietvloerspecialist, weten we in Weesp inmiddels wel. De demonstraties op de B2B-beurs en de IVW businessclubs spreken voor zich. Maar dat het bescheiden bedrijf in staat is om 12.000 m2 vloer te leggen zonder dat bedrijfsprocessen stil komen te liggen, heeft DENSO mogen ondervinden. Een vloertje om van te kwijlen en duurzamer dan ooit.

De kunststof gietvloer bij DENSO ligt inmiddels een jaar en lijkt beter te volharden dan haar voorgangers. Bij het bedrijf in auto-onderdelen krijgt een vloer veel te verduren: onderdelen willen wel eens van de heftruck vallen en metalen kratten kunnen diepe putten veroorzaken. "Hiervoor hadden we altijd vloeren met drie rollagen liggen en door het intensieve gebruik moesten we die echt elke drie jaar vervangen", vertelt Jeroen Röll van het bedrijf. Naast de kosten ook een enorme klus waarbij in een ruimte alles van de vloer moet worden gehaald. Dat kan beter, vond Han Pover toen hij voor een schildersklus weer eens bij DENSO binnenstapte en de zwaar onder vuur liggende vloeren in ogenschouw nam. Hij benaderde Röll: "Durf je een experiment aan? Pover gaat speciaal voor DENSO de ideale vloer ontwikkelen."

Proefvloer
De diagnose dat de huidige vloer te dun was, was snel gesteld. Drie rollagen voldoen niet bij zo'n zware belasting. Samen met Remmers Bouwchemie uit Hoogeveen testte Pover verschillende epoxy coatings uit. Pover: "Een dikte van 1 mm van Remmers Epoxyflex Coating PG bleek het beste bestand tegen zware belasting. Jeroen en ik besloten om het uit te testen op een stuk vloer in het bedrijf dat veel te verduren heeft. Na een paar maanden trokken we samen de conclusie: deze vloer voldoet." DENSO besloot hun hele vloeroppervlak van 12.000 m2 door Pover te laten vervangen.

Weekendklus
Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe krijg je het voor elkaar dat zonder dat het proces binnen een 24-uursbedrijf als DENSO verstoord wordt de vloer wordt aangebracht én voldoende tijd krijgt om te drogen? Pover: "We waren echt aangewezen op de weekenden en waren dus gebaat bij een snelle droogtijd: immers op de maandag moest hij weer voldoende zijn uitgehard." Samen met Remmers kwamen ze tot de beste samenstelling: sneldrogend, flexibel en met een epoxyversneller waarmee onverhoopte krassen dezelfde kleur als de ondergrond krijgen en op de plekken waar gladheid mogelijk tot risicovolle gladde vloeren zou kunnen leiden, werden glasparels toegevoegd aan de epoxy.

Uiteindelijk werd de klus in zes weekenden geklaard. Pover kijkt heel tevreden terug op het proces: "Het was een knap staaltje samenwerken. Met drie mengers, vier applicateurs, vier schuurders van Loos Betonreparaties uit Opdam, twee stofzuigers, twee kantenrollers en één prikroller: als een treintje rolden we het proces uit. Als ik er nog aan terugdenk hoe de mengers zich uit de naad werkten om de applicateurs op tijd te bedienen... het was een race tegen de klok, de vloer mocht immers niet te snel drogen. Alles dokterden we van tevoren uit en ook hier bleek weer hoe waar het oude gezegde is: een goede voorbereiding is het halve werk."

Vloerenbedrijf
Na dit succes durft Pover zijn schilder- en glasbedrijf ook een vloerenbedrijf te noemen: "Met dit project voor DENSO hebben we ons echt bewezen." In 2012 zette het bedrijf voorzichtig haar eerste schreden op dit gebied, eigenlijk uit nood geboren om als bedrijf de voor een schilder magere wintertijd te doorstaan. Het begon met het aanbieden van gietvloeren. Pover: "Effen, mat of glanzend, met of zonder snippers en in elke gewenste kleur: het kan allemaal. Het voordeel is dat je het uitgiet over bijvoorbeeld een betonnen vloer, maar het kan ook worden aangebracht op bestaande tegelvloeren, zonder dat er gehakt of gebikt moet worden. In de magere crisisjaren was dit natuurlijk een welkom betaalbaar alternatief en steeds meer bedrijven in Weesp hebben een 'Povervloer' liggen. Het procedé van een gietvloer is niet heel anders dan schilderwerk: je moet schuren, afplakken en secuur werk leveren. Daar zijn we al jaren goed in; het vakmanschap voor de gietvloer komt daar nu bij."

Afbeelding