De Kwestie-Zand, deel 6

Op last van de rechter kan er voorlopig nog niet worden begonnen met het zandtransport voor de Bloemendalerpolder. De zandwagens moeten blijven stilstaan tot er een uitspraak in de rechtszaak is die door ondernemers van bedrijventerrein Noord is aangespannen.

Deze bedrijven hebben zich verenigd tegen het vervoer van enorme hoeveelheden zand over het bedrijventerrein: circa 280 vrachtwagenbewegingen per dag, 125 dagen lang voor de eerste bouwfase. Ze vrezen schade en overlast.
De rechter heeft uitgesproken twijfels te hebben over de juistheid van de door de gemeente Weesp verstrekte omgevingsvergunning voor het aanleggen en het gebruiken van de loswal langs het Amsterdam-Rijnkanaal, achter de waterzuiveringsinstallatie aan de Zuiderzeelaan. Er zal nader gekeken moeten worden of er voor de aanleg en het gebruik van de loswal een milieueffectrapportage noodzakelijk was. Daar is een volgende zitting bij de rechtbank voor nodig. Tot die tijd is de verleende vergunning geschorst en is het gebruik van de loswal niet mogelijk. De loswal, de transportband en de vultrechter mogen wel blijven staan.
"We inventariseren de mogelijke vervolgstappen met het oog op een zo spoedig mogelijke hervatting van de werkzaamheden", zo laten de ontwikkelaars in een reactie weten.