Scherp blijven

Google op 'Weesp' en 'inbraken' en je weet niet wat je ziet. Overal popt de naam van onze stad op - en da's niet zo mooi. Weesp kende vorig jaar namelijk procentueel de hoogste stijging van het aantal woninginbraken van heel Nederland. Zoiets komt bovendrijven als het Centraal Bureau voor de Statistiek de koele jaarcijfers op een rijtje heeft en dat verspreidt in een handig persbericht. Daar wisten de bureauredacteuren in den lande wel raad mee. "De hoogste stijging is 136% in het Noord-Hollandse Weesp", staat er dan in allerlei media.
Elke inbraak is er één te veel, maar Weesp is nu niet ineens het Chicago van de Lage Landen. Een inbraakgolf begin vorig jaar stuwde het aantal van 55 (in 2014) op naar 133 in 2015. De politie heeft al maatregelen genomen. Veel daarvan vallen onder voorlichting, preventie en bewustwording. Het letterlijke voorbeeld: zet je spaarvarken niet pontificaal voor je raam.
Het gaat bij die 136% alleen om woninginbraken. Het aantal bedrijfsinbraken in Weesp is en blijft bijzonder laag. Dat mag je zonder meer toeschrijven aan het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Voorlichting, preventie en bewustwording zijn daarbij een zeer belangrijk onderdeel. De KVO-adviseur blijft de ondernemers maar wijzen op zaken die veiliger moeten: verlichting, hang-en-sluitwerk, dure spullen uit het zicht, et cetera. Wat het KVO dus aantoont is dat voorlichting, preventie en bewustwording een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van inbraken. Het is goed om dat voor het voetlicht te blijven brengen. Scherp blijven is het devies.

André Verheul
hoofdredacteur B2B Weesp