Ondernemerstestament

Een testament is eigenlijk in vrijwel alle gevallen aan te bevelen. Althans, het is zaak om goed aandacht te besteden aan je erfopvolging. Dat is uiteraard geen nieuw feit, vele columns zijn er al aan gewijd. Toch weer een oproep en dan nu vooral voor ondernemers. Er valt namelijk flink wat fiscaal voordeel te behalen door een goed testament. De spil daarin zijn de zogenoemde bedrijfsopvolgingsfaciliteiten.

Door heffing van erfbelasting (maar ook schenkbelasting) kan de continuïteit van het bedrijf, met name het familiebedrijf, ernstig in gevaar komen. De vrijstelling voor ondernemingsvermogen is daarom destijds in de wet gekomen om het betalen van deze erfbelasting (of schenkbelasting) over ondernemingsvermogen zoveel mogelijk te beperken. Vooral familiebedrijven zijn/waren volgens de wetgever belangrijk voor het behoud en de groei van de werkgelegenheid, het behoud van economische diversiteit en voor stabiliteit. Ook was het doel van de vrijstelling om ondernemerschap te stimuleren. Een fiscale faciliteit was dus op zijn plaats en werd geboren.

Kort gezegd houden de faciliteiten in dat indien ondernemingsvermogen wordt geërfd of geschonken wordt gekregen, er sprake kan zijn van volledige vrijstelling erf- en schenkbelasting over de waarde tot dik één miljoen euro. Over het meerdere zou dan tot 83% procent sprake zijn van een vrijstelling. Dat is uiteraard een vrijstelling die niet te 'versmaden' is, maar het is daarom ook voor te stellen dat er veel voorwaarden aan vastzitten.

Zo is alleen sprake van een vrijstelling indien een materiële ('echte') onderneming wordt geërfd (of geschonken wordt gekregen). Het zal niet verbazen dat het antwoord op de vraag wat precies een materiële onderneming is mede doorslaggevend is. Een pure beleggings-BV wordt in beginsel overigens niet gezien als een materiële onderneming. Daarvoor zou dus de faciliteit niet gelden.

Verdere voorwaarde is dat degene die het bedrijf erft of geschonken krijgt, het bedrijf zelf minimaal vijf jaar voortzet. Uiteraard moet de voortzetter de onderneming ook daadwerkelijk erven en daarvoor is weer het testament van belang. De cirkel is rond en de oproep evident: check een en ander bij je accountant en/of notaris.