Afbeelding
Foto: André Verheul

Smartphone als nieuw

's Avond ligt bedrijventerrein Noord er verlaten bij. Héél bedrijventerrein Noord? Nee, op één kamertje brandt nog licht. Daar repareert René de Bruijn van GSM365.nl smartphones en tablets voor bedrijven en particulieren. "Waterschade? Dat betekent meestal: in het toilet gevallen."

Eén moment van onachtzaamheid, je mobiele telefoon valt en je touchscreen ligt aan gruzelementen. Wie dat overkomt, kan meteen terecht bij GMS365.nl, gevestigd boven Vic's Snackbar aan de Hogeweijselaan, op dezelfde verdieping als Complicity. Hier schroeft René de Bruijn geduldig en met uiterste precisie het gebroken scherm los om er een nieuwe voor in de plaats te zetten. Twintig minuutjes later is de valpartij ongedaan gemaakt. Weer helemaal nieuw. Ook voor veel andere mankementen aan telefoon of tablet heeft hij een oplossing of een advies.

René begon zijn carrière ooit bij de huisdrukkerij van Abbott, toen nog Solvay. Na interne opleidingen schakelde hij over naar de afdeling Telefonie. Zo'n vijf jaar was hij telecommanager en verzorgde hij alle verbindingen binnen het bedrijf. "Daar is mijn belangstelling voor de telecomwereld ontstaan", zegt René. In 2008 besloot hij voor zichzelf te beginnen. "De telefoonwinkel in Weesp was net gestopt en ik dacht dat het slim was om in dat gat te duiken. Ik dacht: Weesp heeft 18.000 inwoners, iedereen heeft een telefoon, daar moet handel in zitten." Aanvankelijk was dat ook zo, maar na verloop van tijd kreeg René in de gaten dat de markt voor een telefoonwinkel in Weesp helemaal niet zo groot was. Een goede verklaring heeft hij er nog steeds niet voor. Voor zijn eenmanszaak was dat geen probleem. Moeiteloos schakelde hij naar het bedrijfsleven, waar hij zich voor allerlei telecomprojecten liet inhuren. Voor reparaties had hij niet echt tijd, dus die besteedde hij uit. Totdat de vraag naar reparaties zo groot werd dat hij besloot ze zelf te gaan doen en zich daar helemaal op toe te spitsen. Dat was in 2011. Sindsdien is het: 'GSM365.nl, voor al uw reparaties van telefoons en tablets'.

De techniek had hij zo in de vingers. "Ik heb wel cursussen gevolgd, maar het meeste leer ik van filmpjes op YouTube. Zelfstudie. Uiteraard weet ik wat ik doe als ik zo'n duur toestel uit elkaar schroef." Reparatie betekent in de meeste gevallen: vervanging van onderdelen. Bovendien beperkt hij zich tot Samsung en Apple. Meest voorkomende klacht? "De uitgebluste accu. Met vlak daarachter het gebroken scherm", zegt René. Ook waterschade komt vaak voor. "Vaak doen mensen daar nogal geheimzinnig over, maar dan blijkt het toestel in het toilet te zijn gevallen. Nou, daar hoef je niet geheimzinnig over te doen hoor. We hebben hier 3 à 4 wc-gevalletjes per week."