Afbeelding
Foto: Brian Elings

De stad levendig houden

Het blijft echter niet alleen bij de uitbreiding van het hotel met 22 kamers in de nieuwbouw aan de Herengracht. Ook het oude gedeelte is bezig met een prestigieuze upgrading: een nieuwe entree met een lounge, een uitbreiding van het ontbijtgedeelte en een grotere backoffice met storeruimte voor koffers en meer. Het bruist aan de Herengracht. Als er dan toch nog wat te wensen overblijft dan is dat een terras aan Smal Weesp. Jansen: "Daar zijn we druk over met de gemeente in gesprek. Ik hoop op een positieve uitkomst."

Je durft wel, zo'n grote uitbreiding?
"Het was echt hard nodig. Het oude Hart zat regelmatig helemaal vol, we kwamen kamers tekort. Vanaf april loopt het storm en dan is het heel vervelend dat je als enige hotel van Weesp nee moet verkopen. Af en toe is niet erg, maar het kwam te vaak voor. We zijn daarom waanzinnig wijs met de luxe kamers die we onze gasten nu kunnen aanbieden."

Net zo mooi van binnen als van buiten?
"We hadden deze huisjes aan de Herengracht al zeven jaar in ons bezit, maar het wachten was op alle vergunningen. De panden hadden al een historische aanblik, maar renovatie zat er niet in, met name vanwege de te lage verdiepingen. Die zijn niet meer van deze tijd. Maar ons geduldig wachten is beloond. We hebben op dezelfde prachtige locatie nu nieuwbouw neergezet die van de buitenkant niet te onderscheiden is van de oudbouw. Al het gemopper over het slopen is ook meteen verstomd: het heeft dezelfde historische aanblik als de huizen van vroeger, maar dan aangepast aan de eisen van de huidige tijd.

Met 22 kamers?
"De ruimte binnen in het pand is ongelooflijk. Elke kamer heeft haar eigen stijl en eigen kleur: we hebben de rode luxe kamers waar je met een bedbank ook met vier personen kan slapen, de wat kleinere charmekamers op de middenverdieping in de kleur groen en bovenin de blauwe cosy- en twinkamers waar je slaapt onder de beschutting van het schuine dak. Elk met een luxe badkamer. De kamers zijn nu een maand in gebruik en we krijgen alleen maar leuke reacties."

Wie zijn de gasten?
"Naast de vaste gasten – zo'n 30%, die doordeweeks in Weesp verblijven vanwege hun werk voor veelal DENSO en Abbott - zijn de gasten vooral toeristen. Uit Nederland en Duitsland, maar ook Engeland en nu hebben we zelfs gasten uit Letland. Mensen van over de hele wereld komen naar Weesp toe en dit is al een paar jaar gaande. De belangstelling neemt nog steeds toe."

Komen ze voor Weesp?
"Dat zou te mooi zijn. Nee, ze komen vooral voor Amsterdam. Amsterdam is booming en dan is een verblijf in Weesp ideaal: lekker uit de drukte, zeven minuten van het station en dan zit je met vijftien minuten in hartje Amsterdam. Ideaal. En voor veel toeristen is Nederland toch maar heel klein: Weesp ligt lekker centraal en van hieruit is veel goed te bereiken. Nu in deze maanden combineren mensen de Keukenhof graag met een dagje Amsterdam of andersom."

Veel toeristen, dat is goed voor Weesp

Gaat Weesp aan ze voorbij?
"Nee, helemaal niet. Mensen zijn juist erg aangenaam verrast over Weesp. Het is toch ook prachtig hier: de Kom, het museum, de molens, de Vecht, zeker nu het steeds gemakkelijker wordt om een bootje te huren. Dus na dat dagje Amsterdam kiezen mensen ook steeds vaker voor een dagje Weesp. Aan mij zal het niet liggen, ik leg ze uit wat ze allemaal kunnen vinden in Weesp."

Doet Weesp wel genoeg aan haar gastvrijheid?
"Met de club Weesp Marketing gaan we natuurlijk de goede kant op en staan de neuzen steeds vaker dezelfde kant op. Maar het kan beter. Ikzelf zou graag zien dat de horeca en de winkeliers elkaar beter zouden versterken en meer samen zouden optrekken. Neem bijvoorbeeld het winkelen met Luilak. Hartstikke leuk de Vroege Vogel Actie, maar waarom zou je je alleen beperken tot de ochtend? Maak er een complete feestdag van, dat trekt meer mensen. De samenwerking kan echt veel beter. Maar je ziet ook dat alles valt of staat met vrijwilligers."

Je doelt op het verdwijnen van evenementen?
"We zullen echt ons best moeten doen om de evenementen te behouden die we nog hebben. Daar leeft een stad van op. Maar het zijn wel altijd vrijwilligers die de kar moeten trekken en die zijn in deze tijd steeds moeilijker te vinden. Neem nu Koningsdag. Bijna was die traditionele feestdag ook verdwenen. Eén iemand heeft vorig jaar de organisatie op zich genomen, dat kon niet doorgaan zo. Pas toen echt de stekker uit het evenement leek te worden getrokken stond er een groep enthousiastelingen op. Fantastisch natuurlijk, maar zo enorm kwetsbaar."

Kan de gemeente meer betekenen?
"Ik vind dat de gemeente alles wat reuring brengt in Weesp zou moeten omarmen. Goed dat de botenhelling aan de Nijverheidslaan nu eindelijk gerealiseerd wordt: Weesp als waterstad, dat moet je promoten. Zelf denk ik na over het organiseren van een Nederlandstalig festival in Weesp, maar hoe dat precies moet weet ik ook nog niet. Ach, je probeert zo nu en dan wat en dan is het fijn als de gemeente positief zou meedenken."

Waarom zou Weesp de toerist nog meer moeten omarmen?
"Omdat het goed is voor de stad. Toeristen geven hier hun geld uit, ook als ze alleen maar in Weesp zijn omdat ze Amsterdam bezoeken. Ik wijs ze de weg naar restaurants, winkels en promoot evenementen. Ik geef ze allerlei tips over wat ze kunnen doen en echt: mensen vinden Weesp onverwacht fantastisch. We beseffen misschien zelf onvoldoende wat voor goud we in handen hebben."

Het Hart is het enige hotel. Is er voldoende slaapplek in Weesp? Ervaar je concurrentie van de B&B's en Airbnb's?
"Totaal niet, er is ruimte genoeg voor allemaal in Weesp… Iedere gast moet kunnen slapen waar hij wil, het is juist prettig dat een toerist meerdere keuzes heeft in verschillende prijsklassen, en al is het niet vandaag, misschien komt hij morgen wel naar jou. De B&B's en het hotel werken juist samen en als de een vol is verwijst hij naar de ander. Dat is de spirit in Weesp en die zouden we verder moeten uitbouwen, willen we de stad levendig houden."

Ben je bang voor concurrentie in de buurt?
"Nee. Natuurlijk is er wel eens sprake van het bouwen van nieuwe hotels in de buurt. Zo was Van de Valk serieus bezig met een hotel langs de A1, maar zover ik weet gaat dat niet door. Ik ben er niet bang voor. Een dergelijk hotel trekt een totaal ander publiek dan Het Hart van Weesp."

En zo is ineens Het Hart van Weesp al 20 jaar een begrip?
"Ja, de tijd vliegt. En als hotel probeer je steeds mee te gaan met je tijd. De klapper van de nieuwbouw en uitbreiding is natuurlijk fantastisch. Ik verheug me op de nieuwe entree en wat de 'oude' kamers betreft, die gaan we beetje bij beetje moderniseren. Het is nooit saai in een hotel, haha."

En ook de feestzaal blijft zoals het is?
"Dat is een heerlijke gezellige zaal. Ik geniet er zelf enorm van als hij in gebruik is. Steeds meer groepen weten hem te vinden. Zoals de maandelijkse dansavond 'Dansen bij Jansen' voor 25-plussers, de inloopmeezingavonden met de Citysingers, het biljarten op maandag, het is allemaal beregezellig. En met de nieuwbouw hebben we het helemaal goed voor elkaar: onze gasten kunnen op feestavonden in ieder geval heerlijk rustig slapen en dat is een fijne wetenschap."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding