Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

De Kwestie-Zand, deel 7

De kwestie van de zandtransporten is nog steeds niet opgelost. Ook een alternatieve route stuit op weerstand.

Voor de grote nieuwbouwwijk Weespersluis in de Bloemendalerpolder is enorm veel zand nodig. Dat zand wordt aangevoerd via schepen en moet het laatste stukje over land, via vrachtwagens: 280 per dag gedurende 125 dagen voor de eerste fase van het bouwproject. Maar wie wil er zo lang zo veel zandauto's voor z'n deur?

De oorspronkelijke route, via bedrijventerrein Noord, stuitte op weerstand van bedrijven die overlast vreesden. Ze tekenden protest aan en stapten naar de rechter. De ontwikkelaars meldden op 2 mei ineens voor een alternatieve route te kiezen: via de Korte Muiderweg en de Leeuwenveldseweg. Bedrijven blij, maar gemeente en bewoners van het Leeuwenveld bezorgd. Moeten die 280 zandauto's per dag nu echt over deze doorgaande weg, die dagelijks door vele tientallen schoolgaande kinderen wordt gekruist?

Waarom is dat vervoer van zand toch zo'n probleem? Wat ís eigenlijk het probleem? Leveren die zandauto's, over de openbare weg nota bene, nou echt zo veel overlast en onveiligheid op? Kan dit niet in een goed gesprek worden opgelost?

Burgemeester Bas Jan van Bochove wijst op de communicatie vanuit de ontwikkelaars, die op zijn minst onhandig genoemd kan worden. De bedrijven voelden zich overvallen door het bericht over de zandtransporten. Met een informatieronde voor bedrijven werd gepoogd het sentiment te keren, maar dat lukte niet. Nu voelen de bewoners zich overvallen door de alternatieve route. En ook nu volgt er snel een informatieavond. Die is gepland op 18 mei. Tot die tijd rijden er geen zandauto's.