Afbeelding

Uitschrijving verspert toegang tot rechter

Lege vennootschappen zijn een doorn in het oog van de Nederlandse overheid. Om misbruik van deze vennootschap te voorkomen, ziet zij het liefst dat een lege vennootschap wordt geliquideerd en uitgeschreven. In verschillende fiscale wettelijke regelingen wordt zelfs liquidatie van de vennootschap als voorwaarde gesteld voor toepassing van de fiscale faciliteit. Op zichzelf niet verkeerd, maar let wel op. Het te vroeg liquideren en uitschrijven van een vennootschap kan je duur komen te staan.

Het gevolg van liquidatie en uitschrijving van een vennootschap is dat de vennootschap ophoudt te bestaan. Dit betekent dat de vennootschap voor de Nederlandse wetgeving niet meer bestaat. De vennootschap kan vanaf het moment dat zij uitgeschreven is bij de Kamer van Koophandel geen rechtshandelingen meer verrichten. Dit betekent ook dat jij niet kunt optreden als vertegenwoordiger van de inmiddels uitgeschreven vennootschap. Heel vervelend wanneer de uitgeschreven vennootschap nog iets te vorderen heeft van de belastingdienst en de belastingdienst je teruggaveverzoek afwijst. Of wanneer er na de uitschrijving een discussie met de belastingdienst ontstaat over de belastingheffing van de geliquideerde vennootschap over verstreken jaren.

Wanneer je het niet eens bent met een beslissing van de belastingdienst kun je vrij gemakkelijk de hulp van de rechter inschakelen. Dit kan echter alleen als de vennootschap nog is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Alleen dan kan de vennootschap rechtshandelingen verrichten. Wanneer de vennootschap is uitgeschreven, verloopt het proces een stuk lastiger. Voordat je je geschil dan kunt voorleggen aan de rechter moet je de rechter eerst verzoeken om de vennootschap te laten herleven. In een afzonderlijke procedure moet je de rechter ervan overtuigen dat er voldoende aanleiding bestaat om jouw vennootschap te laten herleven. Een procedure die tijd en geld kost. Alleen als de rechter aan je verzoek tegemoetkomt, kun je daarna een procedure starten tegen de uitspraak van de belastingdienst. Wijst de rechter je verzoek af of sla je deze stap over, dan wordt je beroep tegen de beslissing van de belastingdienst zonder meer door de rechter afgewezen.

Wat voor een gerechtelijke procedure tegen de belastingdienst geldt, geldt in dit geval ook voor andere gerechtelijke procedures. De rechter doet alleen uitspraak indien de vennootschap is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel of de rechter de vennootschap heeft doen herleven.

Doe dus even een stapje terug als je voornemens bent om jouw vennootschap uit te schrijven en overzie jouw situatie even rustig. Hoe groot is de kans dat jouw vennootschap nog moet optreden in een gerechtelijke procedure?