Afbeelding
Foto: Brian Elings

Cor van der Poel Ridder in Orde Oranje-Nassau

Cor van der Poel is tijdens de lintjesregen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De uitvoerend-secretaris van de IVW was er diep door geraakt en is zo trots als een pauw.

Aan de opsomming van maatschappelijke verdiensten van de dit jaar 80 jaar geworden Weesper lijkt geen einde te komen. Van jongs af aan was en is Cor in de weer bij tal van organisaties. Een kleine greep: Jeugdraad Weesp, WFC Rapiditas, het Sluis-en-bruggenfeest, Weesp 650, de VVD (waarvoor 10 jaar als wethouder), de Weesper Stads Partij, de Gewestraad Gooi en Vechtstreek, trouwambtenaar en uiteraard bedrijvenvereniging IVW. Burgemeester Van Bochove sprak van "een ontembare energie en gedrevenheid".

Bij zo'n staat van dienst horen onderscheidingen. Cor was al eerder uitgeroepen tot Ereburger van de stad Weesp, kreeg de Sportlegpenning voor zijn verdiensten als wethouder van sport en ontving later ook de Erespeld van de stad Weesp voor zijn onvergetelijke bijdrage aan het stadsfeest Weesp 650 in 2005, het jaar dat hij ook voor de IVW actief werd. Dat Cor nooit een koninklijke onderscheiding kreeg, deed hem niet zo veel. De Weesper onderscheidingen waren hem veel meer waard. En dat blijft zo, hoewel het ridderschap hem zeer verguld. "Ik beschouw het als een oeuvreprijs", zei hij. Met recht. Het komt zelden voor dat iemand niet 'zomaar' Lid, maar zelfs Ridder in de Orde van Oranje-Nassau wordt op basis van lokale activiteiten. Het zegt alles over de inzet die Cor van der Poel heeft getoond voor de stad waar hij zijn hart aan heeft verpand en de samenleving die hem zo dierbaar is.