Afbeelding
Foto: Femke Berkhout

In top 100
succesvrouwen

Weesper onderneemster Irmelin Waalkens hoorde tijdens The Innovation Summit haar naam genoemd worden in TheNextWomen100. Met een gouden plak behoort de mededirecteur van het Weesper zonnepanelenbedrijf Solarclarity tot de honderd beste vrouwelijke ondernemers van Nederland.

Met deze onderscheiding bevindt Irmelin Waalkens zich in het gezelschap van klinkende namen. Niemand minder dan koningin Máxima, Neelie Kroes en Annemarie Jorritsma waren de spreeksters op The Innovation Summit in Amsterdam, waar op 23 mei de top 100 van de meest succesvolle vrouwelijke ondernemers bekend werd gemaakt.

Je staat voor de tweede keer in TheNextWomen100?
"Vorig jaar was ik ook genomineerd, maar toen nam ik het niet zo serieus. Dit jaar komt de onderscheiding goed bij me binnen: wow, ik ben er hartstikke trots op. Ik zie het als een bekroning op ons harde werken van de afgelopen zeven jaar. Want met Solarclarity hebben we heel wat bereikt en dat ging niet vanzelf."

Bij de nominatie werd er in een vragenlijst gevraagd naar jouw rolmodel?
"Daar hoefde ik geen seconde over na te denken. Mijn rolmodel is mijn oma, Tineke Waalkens-Sijtsma Poll. Zij was in de jaren zeventig afgevaardigde voor de VN en heeft in die positie congressen geleid en baanbrekend werk gedaan voor bijvoorbeeld de emancipatie van Egyptische vrouwen. Zij heeft mij geleerd dat je als vrouw enorm veel kunt bereiken."

Je noemt ook de Weesper winnares van de landelijke Joke Smitprijs 2016: Vreneli Stadelmaier?
"Dat was bij de vraag over hoe ik in het leven sta. Ik kan zeggen dat haar boek 'F*ck die onzekerheid' mij helpt om al die onterechte ideeën die vrouwen vaak over zichzelf hebben, zoals onzekerheid over de prestatie, het succes toeschrijven aan toeval, bescheidenheid… overboord te zetten. Het lukt me nog lang niet altijd, maar ik kan je zeggen dat zo'n onderscheiding wel helpt!"

Welke vrouwelijke kwaliteiten breng je in bij Solarclarity?
"Ik denk dat ons bedrijf zonder mijn vrouwelijke invloed veel meer een machocultuur zou hebben. Ik streef naar een team dat een afspiegeling is van de maatschappij, dat maakt Solarclarity sterk en veelzijdig in de omgang met onze klanten. Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat de zonnepanelenbranche een mannenwereld is en dat vrouwen in de minderheid zijn, maar ik doe erg mijn best dit te veranderen."

Zo'n lijst als TheNextWomen100 is dus wel nodig?
"Vrouwen kunnen op het gebied van emancipatie helaas nog steeds een steuntje in de rug gebruiken in het streven naar een positie aan de top en gaan voor gelijke salariëring. Vrouwen laten zich te vaak passeren of trekken zich terug."

Solarclarity kent in zeven jaar een enorme groei, hoe manage je dat?
"In de eerste paar jaar verzevenvoudigde ons bedrijf, de laatste jaren is de groei 30 tot 40 procent. Ondanks dat het normaliseert is dat nog steeds een enorme groei. Dat vraagt veel van een bedrijf: niet alleen van de managers, maar van alle medewerkers vraagt dat een voortdurende aanpassing aan de situatie. Ik ben trots dat we dat met z'n allen heel goed doen."

En valt jullie bedrijf nogal eens in de prijzen?
"In 2013 ontvingen we de Gouden Gazelle voor de grootste omzetstijging. In 2014 werden we in Weesp uitgeroepen tot Bedrijf van het Jaar en binnen de zonnepanelenbranche ontving Solarclarity in 2016 de Top Brand PV Award voor de beste PV-groothandel van Nederland. Dat zijn allemaal onderscheidingen waar je als bedrijf met je team ontzettend trots op kunt zijn."

Op welke onderscheiding ben je het meest trots?
"Op mijn gouden plek in TheNextWomen100 natuurlijk. Dat heb ik als vrouwelijke ondernemer toch maar mooi bereikt!"

Afbeelding