Afbeelding
Foto: André Verheul

Elsevier schaart
Weesp bij de beste
economische toplocaties

Weesp is aan een indrukwekkende opmars bezig in de lijst van economische toplocaties in Nederland. In de nieuwste ranglijst is Weesp met stip gestegen naar positie 20 en staat daarmee hoger dan onder meer Amersfoort en Groningen.

In 2014 jaar stond Weesp nog op plek 32, tien jaar geleden op 69. Nu zijn we volgens deze lijst zelfs het vierde economische gebied van Noord-Holland, na Haarlemmermeer (Schiphol), Amsterdam en Amstelveen. En misschien nog opvallender: Weesp scoort als enige in de regio zo hoog. Mediastad Hilversum vinden we pas terug op plek 89 en Huizen bungelt op plaats 280 ergens in de onderste regionen.

Wat is dat voor een lijst, klopt dat allemaal wel? De lijst wordt jaarlijks opgesteld door Bureau Louter en dienst als basis voor een jaarlijks in Elsevier te verschijnen artikel over economische toplocaties. Naast economische prestaties en analyses van ruimtelijk-economische dynamiek is dit jaar ook aandacht besteed aan de economie van regionale kernen en aan lokale en regionale werkloosheidsontwikkelingen, zo lezen we op de website van het door Peter Louter opgerichte onderzoeksbureau met als credo 'Vooruitzien in ruimtelijke economie'.

Natuurlijk is het prachtig om Weesp daar op plek 20 te zien staan en Louter zal deskundig naar de zaak hebben gekeken. Toch zijn er wel wat vragen. Zo heeft de gemeente Weesp niet eens een afdeling Economische Zaken. En om een aanspreekpunt voor ondernemers te hebben, moet twee dagen per week een beroep worden gedaan op de centrummanager van Hilversum.

Cor van der Poel van de Weesper bedrijvenvereniging IVW ploegde het rapport met groot genoegen door. "Er zijn 41 criteria ter beoordeling. De leegstand van bedrijfslocaties in Weesp is ver beneden het landelijk gemiddelde. De leegstand van kantoren, vooral op het Van Houten Industriepark, laat te wensen over, maar is niet erg afwijkend van het landelijk gemiddelde. Er vestigden zich dit jaar nogal veel kleinere ondernemers in de kleine units, vooral in de kantoorlocaties. Dat is vooral zakelijke dienstverlening. Er zit ook behoorlijk beweging in het vullen van de lege panden. Onlangs nog een bedrijf in relatiegeschenken in de toeristische sector, bekend van twee winkels op de bloemenmarkt op het Singel in Amsterdam. En zo hebben we veel meer mooie bedrijven." Van der Poel ziet de hoge klassering als een gevolg van het feit dat Weesp, aangejaagd door de IVW, op economisch gebied veel zaken heeft aangepakt en verbeterd. "Het is het beeld in de breedte en dat is op basis van veel signalen positief."