Afbeelding
Foto: André Verheul

'Verkopen is emotie'

Het eerste ondernemerstheater van de IVW, de Rabobank en de BVO (Bibliotheek voor Ondernemers) heeft 7 juni ruim 100 ondernemers naar theater City of Wesopa gelokt. 'Lawaaimaker' Richard Bordes ging op zoek naar de verloren klant en publicist Karen Romme ging dieper in op marketing. Conclusie: zo'n avond met prikkelende sprekers is voor herhaling vatbaar.

Veel ondernemers zijn verkeerd bezig, zo trapte Bordes af. Hij hield de ondernemers in de zaal een spiegel voor en het moet gezegd: het verschafte heldere inzichten. "Wie begint er op zijn website met: wij zijn een jong en energiek bedrijf", zo prikte Bordes een nietszeggende dooddoener door. Het is sowieso beter om het helemaal niet over jezelf te hebben of over je product. "Vertel mij waaróm je het doet wat je doet", zo doceerde de marketingstrateeg en zette dat kracht bij met een praktijkvoorbeeld uit de zaal. "Het boeit mij niet dat je een website hebt waarop je yogales hebt gezet. Vertel mij liever dat yoga mij helpt in het worden van een beter mens, dat het mij rust geeft. Dát wekt mijn interesse." De kern van Bordes' betoog: probeer in het brein van de klant te komen. Als kopen emotie is ("toch, dames?") dan is verkopen dat ook.

Vervolgens wreef Karen Romme nog even door in de door Bordes aangebrachte vlek met ja-nee-vragen die de aanwezigen moesten beantwoorden door op te staan (ja) of te blijven zitten (nee). Daarmee waren meteen de benen weer even gestrekt, tenminste, als je vaak ja te antwoorden had. Zittend op een box vertelde ze vervolgens een verhaal over een vuurtoren, de metafoor voor marketing. Bouw een goede vuurtoren en je trekt klanten aan.

In de zaal ook veel zzp'ers en niet-IVW-leden, zodat er een andere mix van ondernemers ontstond dan doorgaans op de IVW Businessclubs. Dat beoogden de organisatoren dan ook. "Het is goed om ook eens op deze manier met de IVW bezig te zijn", zo kijkt Remco de Jong van Svala (én IVW-lid) terug. "Wat mij betreft bouwen ze dit verder uit." Ook Jur van der Slikke van Save-Me vond het een positieve avond. "Je pikt er toch weer dingen uit waar je iets mee kunt", zo vatte hij de algemene mening tijdens de vrolijke naborrel samen. Kortom: met dit 'zakelijk entertainment' voorzien de IVW en de BVO in een behoefte die in Weesp nog niet gestild werd. Van der Slikke: "Als er weer zo'n avond is, kom ik graag weer." Reinier Mommaal van de IVW is blij met alle feedback. "Het is nog even sleutelen aan het format, maar dit willen we twee keer per jaar doen."

Afbeelding