Afbeelding

Pensioen na scheiding,
niet vergeten!

Of het een trend is? Ik weet het niet, maar de cijfers liegen er niet om. Ondanks dat een huwelijk gemiddeld langer standhoudt, zijn er steeds meer partners die niet met elkaar verder willen. Altijd pijnlijk voor alle betrokkenen en omdat mensen in zo'n situatie genoeg aan hun hoofd hebben, is er vaak weinig aandacht voor een goede pensioenverdeling.

Vaak betekent dat dat de verdeling van pensioen 20 jaar na dato opnieuw wordt aangevochten bij de rechter. Met alle mogelijke – onzinnige – argumenten. En dat is raar, want sinds 1981 zijn de spelregels niet zo moeilijk. Maar ja, jij zit ermee (met die ex).

Ben je gescheiden tussen 17 april 1981 en 1 mei 1995 en heb je verder niets afgesproken? Dan wordt de waarde van het gehele pensioen tussen partijen verdeeld als je in gemeenschap van goederen was getrouwd. Voor en tijdens het huwelijk opgebouwde pensioenrechten vielen destijds namelijk in de huwelijksgoederengemeenschap. Zijn jij en je ex-partner het pensioen vergeten te verdelen? Pas dan maar op. Het pensioen zal alsnog verdeeld moeten worden als je ex-partner je over 20 of 30 jaar nog niet uit het oog is verloren.

Bij een scheiding na 1 mei 1995 is de hoofdregel dat het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen wordt verevenend. Daarnaast heeft je (ex-)partner recht op het partnerpensioen dat tot de scheiding is opgebouwd.

Wanneer het pensioen is ondergebracht bij een verzekeraar of pensioenfonds en je deze partij binnen twee jaar op de hoogte hebt gebracht van de scheiding, dan betaalt deze het pensioen later direct uit aan je ex. Zo niet, dan moet je het pensioen zelf 'doorbetalen' aan je ex.

Complexer is het wanneer je als directeur-grootaandeelhouder (DGA) het pensioen binnen je onderneming hebt opgebouwd. In dat geval ontstaat er vaak de discussie of de ex-partner kan eisen dat de onderneming het te verevenen pensioen naar een professionele pensioenuitvoerder moet overdragen. Uit diverse uitspraken blijkt inmiddels dat je als DGA verplicht bent om het pensioen bij een verzekeraar af te storten, tenzij de onderneming het niet kan betalen.

Zorg dat jij niet voor verrassingen komt te staan als je eindelijk van je pensioen mag genieten. Maak vooraf of in het echtscheidingsconvenant duidelijke afspraken over de verdeling van het pensioen. Het pensioen hoeft namelijk niet verevend te worden. Partijen kunnen ook besluiten een andere verdeling toe te passen, de waarde van het pensioen te verrekenen of helemaal niet tot verdeling van het pensioen over te gaan. Regel het dus goed als je gaat scheiden en zorg dat je definitief van elkaar af bent. Dat wil je toch als je gaat scheiden?