Afbeelding
Foto: Brian Elings

Technisch hoogstandje

"Het was een best feestje", zo blikt vestigingsdirecteur Steven de Graaf terug op het jubileumfeest van 1 juni. De directie uit Duitsland was erbij, het Weesper Kookers.nl zorgde voor de catering en het gevoel van trots overheerste. De Graaf geniet nog na: "Het is ook niet niks wat we hier met z'n allen hebben neergezet. We hebben een prachtige productieafdeling waar we temperatuursensoren handmatig assembleren in nauw overleg met onze klanten. Dat zijn veelal machine- en procesinstallatiebedrijven. Met hen kijken we wat de beste oplossing is voor hun installaties, waarbij meet- en regelapparatuur onmisbaar is. Voor veel van deze klanten houden we voorraad van de voor hun specifieke apparatuur, zodat ze nooit lang onthand zijn. Via deze zelfde klanten die hun machines en installaties exporteren gaan de producten van JUMO zo de hele wereld over." JUMO zit sinds 1980 aan de Rijnkade, kocht in 1990 het aangrenzende pand erbij en heeft twee jaar geleden een grootschalige renovatie gedaan. Het resultaat mag er zijn: een prachtige entreehal en een eigentijdse kantoortuin.

Heeft u lang moeten nadenken voordat u de stap durfde te nemen om te renoveren?
"Ja, toch wel. Door de discussie omtrent een mogelijke herontwikkeling van de Rijnkade hadden we het gevoel hier toch wel op de schop te zitten. Deze discussie is al tien jaar aan de gang. De gemeente heeft ons ook gevraagd of we bereid waren ons pand te verkopen als het zover was. En ja, dan ga je toch rondkijken als bedrijf. Is er een andere locatie in Weesp die geschikt zou zijn? Nee. We hebben ook buiten Weesp gekeken naar andere panden. Almere is serieus in beeld geweest, maar toen we de laatste jaren niets meer over de toen groots aangekondigde plannen voor Noord hoorden, besloten we om te blijven zitten en ons pand grootschalig te renoveren."

Wat zou u de gemeente willen meegeven?
"Besef goed wat een onrust je teweegbrengt in het bedrijfsleven als je met plannen komt. Zo'n rumoer doet geen goed: het kost een bedrijf geld en tijd en het jaagt bedrijven weg uit Weesp. Daar moet je heel zorgvuldig mee omgaan, lijkt mij. Dat het na die storm zo oorverdovend stil werd schept ook geen vertrouwen. Mijn advies is om in een volgend stadium meer rekening te houden met de zittende bedrijven."

Steven de Graaf (48) staat sinds vijf jaar aan het roer bij JUMO Nederland. Als stagiair mts elektronica stapte hij 28 jaar geleden het bedrijf binnen. Het half jaar stage lopen liep uit in vakantiewerk en na een pauze veroorzaakt door de militaire dienstplicht kwam hij terug als technisch adviseur/verkoop op de serviceafdeling. In 2011 nam hij het stokje over van Klaas Bark.

Dat is nog eens een carrière in het bedrijf.
"(lacht) Als je zoals ik heel veel verschillende dingen in het bedrijf doet, dan is het nogal relatief. De meeste medewerkers bij JUMO werken hier lang, dat krijg je als de sfeer goed is en hard werken wordt gewaardeerd. Het voordeel is dat er ontzettend veel ervaring aanwezig is, een enorme pre in een snel veranderende technologie. De keerzijde is dat de blik soms wat beperkt is en dat je te lang blijft hangen in oude methoden. Maar we zijn ons ervan bewust."

Doet u het anders dan uw voorganger?
"Natuurlijk neem ik een nieuwe frisse wind mee in het bedrijf en doe ik dingen anders, maar aan de andere kant kom ik voort uit deze cultuur en zie ik de kracht van het bedrijf in al haar facetten. Daarom gaan de veranderingen stap voor stap. Ik ben misschien wat zakelijker dan de medewerkers gewend waren en ik heb de organisatiestructuur meer gelaagd gemaakt met de daarbij behorende verantwoordelijkheden."

'Eigenlijk gek dat we hier nog nooit iemand van het Casparus College hebben gezien'

Een cultuuromslag?
"Dat vind ik een te groot woord. Laten we zeggen dat de cultuur binnen JUMO langzaam verandert. Nu de verantwoordelijkheden meer zijn gedelegeerd is het voor iedereen duidelijker wat zijn of haar taak is en uiteindelijk werkt dat prettiger. Maar wat JUMO altijd heeft gekenmerkt staat nu nog steeds op dezelfde manier overeind: welke functie je ook hebt in de organisatie, we doen het voor de klant. Daar draait het om binnen deze onderneming."

Als u de cultuur zou moeten omschrijven?
"JUMO is een laagdrempelige onderneming en kent een open cultuur. Onze medewerkers zijn goed benaderbaar en servicegericht: eerst het probleem bij een klant oplossen, daar kweek je goodwill mee. Dat is niet altijd in geld uit te drukken. Van deze houding zijn alle medewerkers doordrongen. Dat is ook de reden waarom we ons jubileumfeest combineerden met een klantenrelatiedag. De klanten staan bij JUMO op de eerste, tweede en derde plaats."

Wie zijn de klanten van JUMO?
"Tolsma, een bedrijf dat opslagruimte voor gewassen als aardappels bouwt en Fancom, een leverancier van klimaatinstallaties voor onder meer champignonteelt, zijn voorbeelden waar de apparatuur van JUMO haar werk doet. Het gaat om ondernemingen waarbij klimaat- en andere omstandigheden goed in de gaten gehouden moeten worden. Zo groeit een champignon het best bij een bepaalde temperatuur en vochtigheidsgraad, die dan ook voortdurend worden gemonitord en bijgesteld."

Elke klant wil haar specifieke toepassingen van bijvoorbeeld een sensor?
"Dat klopt. Dat is waarom wij werken aan een maximale kennis van het productieproces bij de klant. Waarom moet die sensor zus of zo werken? Zou het op een andere manier beter of efficiënter kunnen. Wat beoogt de klant? Wij leveren dus niet zomaar een sensor af, maar weten zeker dat wat wij leveren voor die klant op dat moment de beste oplossing is. Deze werkwijze vraagt veel kennis en ervaring van onze mensen. Ik zeg dat het zo'n twee à drie jaar kost voordat iemand zover is dat hij volledig meedraait. Voor het ontwikkelen van productkennis geven we onze mensen alle tijd: dat is een kwestie van instampen en nog eens instampen."

Technologische hoogstandjes...
"Het is prachtig werk, je bent voortdurend bezig het proces te verbeteren en je product aan te passen. Daarom is het handmatig werk. In Weesp maken we de temperatuursensoren zelf, terwijl de overige apparatuur uit onze fabriek in Duitsland komt. Zo kunnen we heel flexibel en in samenspraak met de klant specifieke sensoren maken. Daar zit dan nog wel veel handmatig werk bij."

Er valt hier veel te leren voor technische talenten?
"Zeker. Maar zoals dat gaat met stagiairs: je stopt er meer tijd in dan dat je terugkrijgt. Ook bij JUMO was er een periode wat weerstand tegen het aannemen van stagiairs, maar sinds vijf jaar leiden we mensen weer op, waar ook wij weer van leren. We zijn een erkend leerbedrijf voor mbo 2- tot mbo 4-niveau. Wat opvalt is dat opleidingen en bedrijven slecht met elkaar communiceren. Dat kan echt beter. Zo heb ik hier nog nooit iemand van bijvoorbeeld het Casparus College gezien. Eigenlijk een beetje gek toch?"

Maakt JUMO zich zorgen over de toekomst wat betreft technisch personeel?
"Dat niet, er studeren nog genoeg technische mensen af. Ook al blijven de meeste medewerkers lang bij ons, er komen toch zo een à twee nieuwe mensen per jaar. We zijn kritisch op wie we aannemen. Mensen moeten graag willen en bereid zijn te leren en zich de producten eigen te maken. Verkopers met technisch inzicht, die zijn bij ons goud waard."

Hoe Weesps is JUMO eigenlijk?
"We zitten hier natuurlijk al bijna veertig jaar aan de Rijnkade, maar eerlijk is eerlijk, heel Weesps zijn we niet. Op dit moment werken er drie Weespers bij ons, maar een deel van onze mensen heeft wel zijn of haar roots in Weesp. Verder is onze binding met Weesp niet groot en met maar drie transporten per dag maakt het ons niet zo veel uit waar we zitten. Maar we zitten hier goed, hoor. Het pand is ons eigendom, dus we blijven nog wel even in Weesp."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding