Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

Ruimte voor verbetering

Wat vindt u van de dienstverlening van de gemeente en wat zijn de grootste klachten over uw bedrijfsomgeving? Het onderzoeksbureau i&o research hield eerder dit jaar in opdracht van de gemeenteraad van Weesp een ondernemerspeiling, als onderdeel van een bestuurskrachtonderzoek.
Hier zijn de resultaten.

Het onderzoek leidde tot zestien rapportcijfers. Als gemiddelde komt daar een 6,3 uit. Voldoende om over te gaan, maar ook nog genoeg ruimte biedend voor verbetering.

Het hoogste rapportcijfer is voor de bereikbaarheid per auto, een 7,4. Ook de openbare ruimte in de bedrijfsomgeving (6,7) en de veiligheid in de bedrijfsomgeving (6,8) scoren ruim voldoende. Er staan twee onvoldoendes op dit rapport. De wijze waarop de gemeente ondernemers betrekt en samenwerking zoekt, scoort een 5,3. Ook de inspanning van de gemeente om regelgeving te vereenvoudigen of te versoepelen blijft op een 5,3 steken.
Als je ook andere belangrijke punten in ogenschouw neemt, krijgt dit rapport het karakter dat wij thuis 'met de hakken over de sloot' noemen. Professionaliteit van de gemeentelijke organisatie bijvoorbeeld: 5,9. Communicatie en voorlichting vanuit de gemeente: 5,8.

Er moeten twee dingen bij worden gezegd. Ten eerste zijn dit uitkomsten van fabrieksdirecteuren, winkeliers, zzp'ers en alle andere ondernemers op één hoop. Zo kan het zijn dat het gebrek aan parkeerplaatsen bovenaan staat in de top 5 van verbeterpunten. In de winkelstraten inderdaad een probleem, maar op het bedrijventerrein totaal niet. Ten tweede wijkt de score van Weesp over de hele linie niet veel af van het landelijk gemiddelde, getrokken van de website www.waarstaatjegemeente.nl. Het landelijke cijfer voor het versoepelen van de regelgeving is met 5,7 nauwelijks beter te noemen dan wat wij er in Weesp van vinden. Wat overigens niet wegneemt dat Weesp hier flink op zou moeten verbeteren.

Andere kijk
Ook in percentages wordt de temperatuur in de relatie gemeente-bedrijfsleven weergegeven. Dat geeft toch weer een andere kijk op de zaak. Over onbuigzame regels mag dan gemopperd worden, 63% vindt de regeldruk niet heel hoog. En 71% van de ondervraagden is positief over de handhaving van regels door de gemeente. 43% wil zich actief inzetten voor (beleids)initiatieven. En nog eens 43% vindt dat de gemeente zich (vrij) goed inspant om het ondernemingsklimaat te verbeteren. Dat zijn toch dingen die de burger moed geven. Over burgers gesproken: die hebben een aparte peiling ingevuld en geven hun relatie met de gemeente een 5,9.