Reinier Mommaal en Wim Zagt, de komende en vertrekkende voorzitter van de IVW.
Reinier Mommaal en Wim Zagt, de komende en vertrekkende voorzitter van de IVW. Foto: André Verheul

Nieuwe voorzitter, nieuwe impulsen

Reinier Mommaal heeft de voorzittershamer van bedrijvenvereniging IVW overgenomen van Wim Zagt. B2B sprak met beiden vlak na de algemene ledenvergadering voor een terug- en vooruitblik. "Als je niet ambitieus bent, moet je het niet doen.

Het was in een oude, geleende Jaguar, dat Wim Zagt (JAN Accountants) aan Reinier Mommaal (voorheen DyeCoo, nu CityStarter) vroeg of hij bestuurslid van de IVW wilde worden.

Wim Zagt: "We deden samen mee aan de Classic Car Rally, ik kende Reinier inmiddels een beetje, de klik was goed en ik had in mijn hoofd dat hij mij op termijn ook eventueel zou kunnen opvolgen."

Reinier Momaal lacht: "O, dat dacht je toen al...? We zaten daar in die auto met allerlei kaarten en opdrachten - en toen kwam Wim met die vraag tussendoor. Ik zei: moet dat nu? Maar een half uurtje later zei ik: natuurlijk, ik doe het."

Wim Zagt trad eind 2011 aan als voorzitter van de IVW en volgde daarmee Cees van Vliet op. "Ik trof een zeer bloeiende vereniging aan met 300 leden, een absoluut hoogtepunt. Helaas zijn er door de crisis ook weer leden weggevallen, maar we zitten nu stabiel op de 250, 260 leden. Cees stak er samen met uitvoerend-secretaris Cor van der Poel wel twintig uur per week in. Zoveel tijd kon ik er niet insteken, maar ik heb er samen met Cor een goede balans in kunnen vinden. Ik heb het erg leuk gevonden. Cor is voor mij heel belangrijk geweest. Hij heeft mij veel kennis bijgebracht over met name de politiek en de regio. Dat heeft mij erg geholpen in mijn rol."

Ben je tevreden met wat je hebt kunnen bereiken?
"Ik heb steeds de nadruk gelegd op solidariteit. Ik ken bedrijven die worden geen lid omdat, zo zeggen ze dan, geen tijd hebben voor de BusinessClubs of omdat ze geen zaken doen in Weesp. Ik vind dat eigenlijk onzin, want we doen het voor elkaar, voor de economie van Weesp, voor mooiere bedrijventerreinen, enzovoort. Ik vind eigenlijk dat elk bedrijf uit Weesp uit solidariteit lid van de IVW zou moeten zijn. Want hoe meer leden, hoe breder ons draagvlak en hoe sterker wij zijn. Ik heb daar steeds op gehamerd omdat ik dat heel belangrijk vind. Dus als je vraagt of ik tevreden ben, dan moet ik zeggen: niet helemaal. Ik ben zeker tevreden over de belangrijke rol die wij als bedrijvenvereniging hebben kunnen spelen en de zaken die we voor elkaar hebben gekregen. Maar het 'korreltje' dat er dan nog zit, is toch dat we het aantal leden niet dichterbij die 300 hebben kunnen houden. Dat vind ik echt jammer."

Hoe gaat het met het Weesper bedrijfsleven?
"Sowieso zijn de Weesper bedrijven in zijn algemeenheid goed door crisis gekomen. Er zijn relatief weinig faillissementen geweest. Voor zover ik het kan overzien en er in algemeenheid iets over mag zeggen, draait het Weesper bedrijfsleven heel goed en ik vind dan ook dat we heel trots op de Weesper ondernemers mogen zijn."

Reinier, je bent relatief nieuw binnen de IVW. Wat was je eerst indruk?
"Voor mij was de IVW toch wel een 'instituut' en ik moet zeggen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het in eerste instantie ook niet heel erg toegankelijk vond. Dat is overigens een stuk beter geworden. De weg die Wim heeft ingezet, daarop moeten we zeker voortgaan. De focus op bedrijventerreinen is minder mijn ding, maar dat kunnen we in ons team nu goed kwijt bij Cor van der Poel en ons nieuwe bestuurslid en bedrijfsmakelaar Ingrid Kikkert. Ikzelf wil graag meer kijken naar het ondernemerschap in Weesp, hoe we ons binnen de regio nog beter kunnen profileren, hoe we nieuwe bedrijven naar Weesp kunnen trekken, zorgen dat we een goed ondernemersklimaat hebben en houden. Daarbij vind ik het belangrijk dat we de alle doelgroepen binnen de IVW bedienen. Vandaar ook dat ik de samenwerking heb gezocht met de Bibliotheek voor Ondernemers, die zich vooral op zzp-ers richt. We hebben samen al onlangs het Ondernemerstheater gedaan en je ziet dat we daarmee een andere groep ondernemers hebben bediend dat met bijvoorbeeld de BusinessClubs. Ik vind zo'n samenwerking met de Bibliotheek voor Ondernemers waardevol: we zijn immers allebei voor ondernemers bezig. Dat kun je breder trekken door ook winkeliersvereniging WDO erbij te betrekken, door samen onze inspanningen voor heel Weesp breder te trekken."

Dat klinkt behoorlijk ambitieus. Gaat de IVW een andere koers varen?
Reinier: "We blijven dezelfde koers varen, maar nemen hier en daar een afslag. En als je niet ambitieus bent, moet je het niet doen."
Wim: "Ik vind het alleen maar goed. Daarom wilde ik ook niet langer dan vier jaar voorzitter zijn. Ieder mens zit vast in zijn eigen structuur van denken, daarom moet je zo'n bestuur met regelmaat verversen, dan blijven er ook nieuwe ideeën komen."

Dat klinkt als ondernemen. De IVW moet ook blijven ondernemen?
Reinier: "Ja. En dat zit 'm vooral in samenwerken. Je ziet ook andere verenigingen, zoals de WDO en Weesp Marketing heel goed samenwerken. Dat is in het verleden wel anders geweest. Ook de samenwerking met de gemeente Weesp gaat ongelofelijk goed."
Wim: "Mijn advies aan Reinier is: vaar je eigen koers, want die is goed. En geniet ervan."
Renier: "Dat ga ik zeker doen en met het bestuursteam dat we nu hebben, denk ik dat dat ook absoluut kan."

Behalve Wim Zagt, nam ook Wim Gerritsen afscheid van het IVW-bestuur.