Serieus verliefd

Het wordt vast een mooie en romantische zomer en wie weet word je verliefd of misschien wel verliefder. Of je gaat nog een stap verder en wordt serieus verliefd! Hoe dan ook serieuze vlinders! De vlinders spreken voor zich, maar hoe zit dat met het serieuze gedeelte en moet je je daar nu zo druk over maken. Wat dat laatste betreft: nee, je hoeft je daar niet druk over te maken, tenzij je het wel moet. Deze open deur heeft misschien wat toelichting nodig.

Romantiek is mooi en heeft eigenlijk geen juridische kanten. Vandaar de stelling dat je je in beginsel geen zorgen moet maken en gewoon lekker moet genieten van elkaar. Het krijgt pas juridische kanten als de romantiek en liefde ook leiden tot vermogensrechtelijke gevolgen. Dan is het wel zaak om je te gaan verdiepen in juridische gevolgen van de relatie. Dan moet je nog steeds genieten van elkaar, maar je toch ook iets verder gaan verdiepen.

Hét moment daarvoor is het samenwonen en dan vooral samenwonen in een eigen huis van de één of van beiden. Maar ook bij gezamenlijk huren spelen op de achtergrond financiële en juridische aspecten. Staan beide partners inderdaad als medehuurders op het huurcontract en wie neemt het huurcontract over als de relatie eindigt? Hoe zit het eigenlijk met betaling van de huur? Gewoon 50/50 of moet er een andere verdeling komen als de één al werkt en dus inkomen heeft en de ander nog studeert? Hoe zat het ook alweer met de inboedel en dan met name de antieke kast die je van je oma had gekregen die het weer van haar ouders had gekregen?

Ook bij een eigen huis spelen zaken als het dragen van de kosten van de huishouding. Dan is er geen huur, maar noemen we het rente en (eventueel) aflossing. Ook daar moet worden vastgesteld naar welke verhouding wordt bijgedragen. Het spreekt voor zich dat bij een eigen huis de next level van zorg voor elkaar wordt bereikt. Niet alleen tijdens het samenwonen, maar ook als de relatie eindigt door een breuk of overlijden.

Kortom, in het thema serieus verliefd ligt natuurlijk de nadruk op het woord serieus. De verliefdheid kan serieuze vormen aannemen en dan kan het ook van harte aan te bevelen zijn ook echt serieus na te denken over de gevolgen daarvan. Aarzel dus ook niet om dat te doen en je goed te laten informeren. Daar hoef je ook niet heel lang uit te stellen. Tenslotte ga je naar de tandarts voor de halfjaarlijkse controle en de hoop dat je alleen maar daar bent om een nieuwe afspraak te maken voor over een half jaar. Maar als blijkt dat er toch ingrepen nodig zijn, dan laat je die natuurlijk gewoon doen en ben je blij dat het is gecontroleerd.