Afbeelding
Foto: André Verheul

Gemeco zet grote stap vooruit

Gemeco is begonnen met de verbouwing van het pand Pampuslaan 143, waar de Weesper specialist in spuitgietmatrijzen voor de kunststofindustrie over twee maanden naartoe verhuist. Op de nieuwe locatie kan het Weesper familiebedrijf de volgende stap maken, zo legt Gertjan Schep enthousiast uit. Hij neemt de zaak in de loop van volgend jaar over van zijn vader.

Financieel gezien was een verhuizing naar Almere gunstiger geweest, maar dat Gemeco Weesp zou verlaten was out of the question, zegt de 31-jarige Gertjan Schep, sinds 2008 betrokken bij het bedrijf dat zijn vader in 1999 begon. "We wonen in Weesp en komen vaak 's avonds nog even in de werkplaats om wat af te maken. Dan wil je het graag dichtbij houden. Bovendien: in onze markt staat Weesp gelijk aan Gemeco en andersom, dat houden we graag zo."

Gemeco maakt mallen waar spuitgieters alledaagse producten van kunststof of aluminium van maken. De plastic emmer onder een plant bijvoorbeeld, de deurgreep van een bestelbusje of het saladebakje van Albert Heijn. "Echt alles wat je om je heen ziet dat van kunststof is, komt uit een mal", zegt Gertjan. Het maken van zo'n mal - eigenlijk moet je matrijs zeggen - is zeer specialistisch werk. Neem zo'n saladebakje, daar komt ontzettend veel bij kijken, zo blijkt als Gertjan gedreven begint te vertellen. Over de gigantische druk waaronder het plastic in de mal wordt gespoten, de razendsnelle afkoeling die nodig is, de volmaakte vorm en de specialistische kenmerken die Gemeco aan de mal maakt waardoor het mogelijk is zo'n dun en toch oersterk bakje te produceren. "Het is een schitterend vak", zegt Gertjan als hij een korte rondleiding door het bedrijfspand aan de Nijverheidslaan geeft. Tussen de ambachtelijke en computergestuurde freesmachines waarmee de matrijzen worden gemaakt, is nauwelijks nog ruimte. De familie Schep staat dan ook op een kruispunt in de historie van hun prachtige onderneming. Junior heeft senior ervan overtuigd in te zetten op een hoger segment. Dat past beter bij hem en er kan een interessantere markt mee worden bediend. Mede daardoor kwam Gemeco sterk uit de crisis en groeit het nu meer dan behoorlijk door. Een groter pand is geen overbodige luxe. "Aan de Pampuslaan zagen we een pand met veel werkplaats en weinig kantoor - dat is voor ons perfect. Toen we onze belangstelling lieten blijken, was de zaak heel snel rond."

Voor de verbouwing, inrichting en verhuizing maakt Gemeco zo veel mogelijk gebruik van Weesper relaties en bedrijven. Om de productie niet te lang stil te laten liggen, moet de verhuizing van de machines en de kranen straks binnen één week plaatsvinden. Een enorme logistieke operatie die Gertjan, net als zijn matrijzen, tot in de puntjes gaat voorbereiden en superstrak zal uitvoeren.