Boter bij de vis?

Met het sluiten van een koopovereenkomst is er iets moois ontstaan tussen een verkoper en een koper. Verkoper heeft wat te koop, koper wil het wel kopen. Soms, zoals bij de aan-verkoop van een huis, is het wat complexer, maar meestal ligt het een stuk eenvoudiger en vindt én krijgt, bijvoorbeeld via een bekende verkoopsite, de Playmobil of Lego een nieuwe eigenaar. Nog eenvoudiger is het als je bij de kassa van de supermarkt staat en na de bliepjes en betaling je de gekochte magere yoghurt en cruesli mee kunt nemen.

De essentie van koop is dat er een koper, verkoper, object én koopsom is. Deze koopsom wordt voldaan ter gelegenheid van de (af)levering. Verkoper krijgt 'zijn' geld, koper heeft het gekochte product. Boter bij de vis, gewoon gelijk oversteken. Maar zoals aangegeven is het soms een stuk minder eenvoudig. Dat geldt vooral bij overdracht van vastgoed (woningen, bedrijfspanden e.d.). Voor de koop van de woning is om te beginnen een schriftelijk koopcontract nodig. Die kun je zelf maken, maar doorgaans is het verstandiger je te laten begeleiden door een specialist: de makelaar.

In de koopovereenkomst worden veel afspraken tussen verkoper en koper gemaakt en vastgelegd, waaronder onder meer de hoogte van de koopsom en het moment van overdracht (levering). Omdat doorgaans bij een woning sprake is van drie dagen bedenktijd en kopers nog de definitieve financiering moeten regelen, zit er tijd tussen het tekenen van de koopovereenkomst en het moment van de levering.

Tot zover niet heel opmerkelijk, maar bij levering van vastgoed via de notaris vindt een anders proces plaats dan bij de aankoop van yoghurt. Er is namelijk bij levering van vastgoed doorgaans helemaal geen gelijk oversteken! Dat komt omdat je bij vastgoed pas eigenaar wordt als de getekende akte van levering is ingeschreven in het kadaster én pas op dat moment definitieve controles kunnen plaatsvinden! Dat wil ook zeggen dat de verkoper pas over zijn verkoopopbrengst kan beschikken als de akte is ingeschreven en alle kadastrale controles nog een keer zijn uitgevoerd. Niks boter bij de vis dus, althans niet voor de verkoper. De verkoper moet doorgaans één of twee werkdagen wachten. Voor de koper geldt boter bij de vis uiteraard wél. Op het moment van tekenen van de akte móeten de koopsom en kosten op de derdengeldenrekening van de notaris staan, anders wordt de akte niet getekend. Anders gezegd: zonder boter in de pan wordt het visje niet gebakken.

Kortom, veel is anders bij de levering van vastgoed. De verkoper krijgt na ondertekening van de akte zijn geld nog niet en de koper is nog geen juridisch eigenaar. Gelukkig krijgt de koper wel alvast de sleutels omdat de áflevering op dat moment wel al plaatsvindt. Alles wat anders is hoeft overigens nog niet slecht te zijn. Overdrachten van vastgoed vinden dagelijks plaats, dus dagelijks vindt dat 'andere' koop-verkoopproces plaats.

Dat proces is in de wet opgenomen ter bescherming van beide partijen. Het is aan de notaris om dat proces te begeleiden. Word dus als verkoper ook niet boos als je even moet wachten voordat de netto-verkoopopbrengst wordt overgemaakt, het is inherent aan het wettelijke systeem en er zijn nauwelijks uitzonderingen op. Houd daar dus ook rekening mee als je als verkoper ook weer een nieuwe woning hebt gekocht of een auto of boot enzovoort. Je kunt dus niet direct als verkoper met de verkoopopbrengst een nieuw huis geleverd krijgen, of van wal steken in je sloep, of de sleutels van de nieuwe auto krijgen. Geduld is een schone zaak en zorg dat je dat dan ook goed hebt afgesproken met jouw eigen verkoper.