Het auditorium van Beeld en Geluid.
Het auditorium van Beeld en Geluid.

Ambachtelijke
meubels met een
laagje Weesper trots

Heel stilletjes zette Weesper Meubelmakerij Het Woud de laatste 25 jaar haar handtekening onder opvallende projecten door heel Nederland. Of het nu gaat om de inrichting van overheidskantoren, toonaangevende bedrijven, musea of een penthouse van een particulier, de handtekening van dit ambachtelijke bedrijf is origineel en herbergt een groots vakmanschap. Op 23 september viert Het Woud haar 25-jarig jubileum.

Het interactieve Beeld en Geluid op het Hilversumse mediapark heeft een grote aantrekkingskracht op iedereen die van televisie en radio houdt. Groots en dynamisch. Wat minder bekend is, is dat een groot deel van de inrichting van het gebouw gemaakt is door de mannen van Meubelmakerij Het Woud. Met deze wetenschap smaakt het broodje met koffie in het auditorium ineens heel anders, toch? Het is bedekt met een laagje trots. Weesper trots.

Bij het zoeken naar een illustrerende foto van 25 jaar Meubelmakerij Het Woud met de signatuur 'Made in Weesp' passeerde het ene mooie project na het andere. Als Weesper is de kans op een overnachting in het Amsterdamse Hotel L'Europe klein, maar mocht dat het geval zijn dan zou de felrode secretaire annex kaptafel afgewerkt met bladgoud direct in het oog springen. Ook blijkt het Amsterdamse stadskantoor van stadsdeel Nieuw West te pronken met een spectaculaire inrichting van Weesper makelij. Leo Verhoeff, die samen met compagnons Roel Buijs en Martin Spijker met Het Woud begon, vertelt vol liefde over het vak: "Wij als op maat leverende meubelmakers zijn als het ware de chef-kok van een inrichting. Wij zorgen dat alle ingrediƫnten op de juiste manier bij elkaar komen. Dat doen we zelf in onze werkplaats, maar halffabricaten besteden we ook wel uit. Wil een klant een ontwerp met natuursteen, plexiglas of wat dan ook, dan denken wij met de ontwerper mee hoe het idee praktisch kan worden uitgevoerd. Door dit samenspel met toeleveranciers en projectinrichters ontzorgen we de opdrachtgever."

Je klinkt nog steeds gepassioneerd...
"Dat klopt. We werken met topmensen, met topmateriaal en hebben mooie uitdagende opdrachten waarbij we het vertrouwen krijgen van de opdrachtgever. Hoe mooi wil je het hebben? Dat was ook de drive die Roel, Martin en ik alledrie 25 jaar geleden voelden toen we onze levens als verpleegkundige, leraar en sociaal geograaf omgooiden en besloten om met onze handen te werken. Het plezier in ambachtelijk werk, in het maken van een tastbaar product waar je iemand blij mee kunt maken, delen we met alle medewerkers hier. Het ambacht zit in ons hart, we zijn trots op wat we hier doen."

Qua omvang al 25 jaar stabiel?
"Een bewuste keuze. We willen als directie ook zelf met de handen aan de machines en tekentafel blijven staan. Alle medewerkers - we zijn al jaren met zo'n vijftien man, vaak met twee stagiaires - zijn allround. We zorgen ook dat iedereen geprikkeld en uitgedaagd wordt. Zo hebben we twee jaar geleden een computergestuurde freesmachine in huis gehaald. Het is leuk en leerzaam om mee te werken en onze medewerkers ontwikkelen zo deze kennis en vaardigheid. Minder uitdagend productiewerk besteden we uit. Door ons enorme netwerk kunnen we ook grote projecten aan en is de beperkte maat van ons bedrijf eerder een voordeel dan een nadeel."

En recessieproof blijkbaar.
"Dat komt vooral doordat we werken in het topsegment met gerenommeerde architecten en grote projectinrichters. Daar is de recessie toch minder hard aangekomen. Ook de reorganisatie bij lokale overheden met veel interne verhuizingen en nieuwe flexplekken heeft ons veel werk opgeleverd. En omdat we ons werk goed doen, komen klanten steeds weer terug en zo zijn wij goed door de recessie heen gefietst."

Een grote gunfactor?
"We krijgen vaak te horen dat we een sympathiek bedrijf zijn. Als je zoals bij ons zelf de opdrachtgever kent, dan voelt iedereen zich betrokken bij een project en dan doe je extra je best, denk ik. Ook werkt het mee dat iedereen hoog is opgeleid en gewend is om te communiceren en mee te denken. Niets gebeurt zomaar: dat leidt tot kwaliteit en dat wordt gewaardeerd."

Hotelkamer in hotel L'Europe.