Afbeelding
Foto: Ruth van Kessel

Ondernemen als bevrijding

Andere ondernemers weten dit natuurlijk al veel langer, maar voor Weesper Ton Jacobs voelt het ondernemerschap als een bevrijding. Op zijn zestigste startte hij twee eigen bedrijven: Jacobs Provast en Steigerhout Weesp. Niet te laat in zijn carrière, maar voor hem precies op het juiste moment. Jacobs: "Nu heb ik de rust en ervaring en is dit de ideale combinatie van werken met mijn hoofd én met mijn handen."

Hij komt net terug uit Purmerend van een afspraak voor zijn bedrijf Jacobs Provast en maakt in zijn tuin in de door hem zelfgemaakte steigerhouten tuinset tijd voor het gesprek. Bakje koffie erbij, laptop aan de kant, helemaal relaxed. Ton Jacobs: "Het zelf over je tijd kunnen beschikken vind ik misschien nog wel het grootste voordeel van eigen baas zijn. De vrijheid. Alle verplichtingen die je aangaat, doe je omdat je dat zelf wilt."

De zoveelste reorganisatie bij zijn laatste werkgever Woningstichting Eigenhaard in Amsterdam was het laatste zetje dat Jacobs nodig had om de stap te nemen naar eigen ondernemerschap. Al zestien jaar werkte hij, overigens met veel plezier, voor deze Amsterdamse woningbouwvereniging en had als opzichter de verantwoordelijkheid over duizenden woningen. Als oude rot in het vak kende hij het klappen van de zweep. Steeds vaker merkte hij dat mensen hem om advies vroegen en nog belangrijker: hij merkte bij zichzelf met welk plezier hij dat deed. Langzaam ging het broeien. Jacobs: "Hoe leuk zou het zijn om mijn deskundigheid en ervaring op een nieuwe manier in te zetten? En dat doe ik nu in Jacobs Provast, advies in onderhoud en beheer. Ik geniet ervan om mijn kennis te delen en blijkbaar heb ik op het goede moment deze stap gezet."

Hoe spannend is het om op je zestigste al je zekerheden overboord te zetten? Best wel, zo heeft Jacobs de stap in het ongewisse ervaren. Tussen de stap naar de KvK en de start van twee eigen bedrijven zat toch wel een jaartje van overweging. Om dat hij altijd al goed met zijn handen kon werken, maakte Jacobs op een goede dag een steigerhouten bank voor zijn dochter. En dat werd een groot succes, want al haar vriendinnen wilden er ook wel een. Jacobs ontdekte ook hier het plezier: hoe heerlijk is het om onder je handen mooie, bruikbare producten te laten ontstaan. Hier zou je ook je beroep van kunnen maken. Hij besloot op twee paarden tegelijk te wedden: drie dagen per week met Jacobs Provast werken met het hoofd en twee dagen meubels maken in Steigerhout Weesp. Zou het ene bedrijf minder lopen, dan had hij altijd het andere nog. Het jaar gebruikte hij voor een sluitend ondernemingsplan. In april 2015 nam hij de sprong in het diepe en nu weer een jaar verder zit Jacobs met Steigerhout Weesp in een soort meubelmakerscollectief in Diemen. "Het loopt goed, het hele gezin is betrokken en ik heb echt nog geen dag spijt gehad."