Afbeelding


De kogel is door de kerk

In de laatste editie van dit blad in 2015 heb ik je geïnformeerd over de plannen van staatssecretaris Wiebes om pensioen in eigen beheer vroeg of laat af te schaffen. Het is hem helaas niet gelukt om afgelopen kerst met een concreet voorstel te komen, maar je geduld wordt eindelijk beloond.
Met Prinsjesdag heeft de staatssecretaris zijn wetsvoorstel voor het afschaffen van pensioen in eigen beheer gepresenteerd. In het wetsvoorstel wordt niet alleen de toekomstige opbouw van pensioen in eigen beheer afgeschaft, ook bevat het wetsvoorstel drie mogelijkheden voor de reeds opgebouwde pensioenrechten. Dat heeft tot gevolg dat iedereen met pensioen in eigen beheer actie moet ondernemen.

Afkopen

Je krijgt drie jaar de tijd om je pensioen in eigen beheer af te kopen en over te maken naar privé. De afkoopwaarde van je pensioen is gelijk aan de fiscale pensioenreserve. Om afkoop aantrekkelijk te maken, krijg je de komende drie jaar korting op de te betalen inkomstenbelasting. Deze korting is hoger naarmate je eerder afkoopt (34,5% in 2017, 25% in 2018 en 19,5% in 2019). Ook ben je geen revisierente verschuldigd. Voorwaarde is wel dat zowel jij als je (ex-)partner instemt met de verlaging en afkoop van het pensioen. Uiteraard moeten er ook voldoende middelen aanwezig zijn om de afkoop én de belasting te betalen.

Omzetten in een 'oudedagsverplichting'

Naast de mogelijkheid om af te kopen, kun je ervoor kiezen om het opgebouwde pensioen om te zetten in een nieuwe vorm: de oudedagsverplichting. Als je van deze mogelijkheid gebruiktmaakt, wordt de fiscale reserve het uitgangspunt voor je toekomstige pensioen. Deze reserve wordt vermeerderd met rente en op de pensioendatum moet je de gevormde reserve omzetten in een 20-jarige uitkering.
Een belangrijk voordeel is dat er bij deze variant meer ruimte ontstaat voor het uitkeren van dividend. Wel is ook bij deze optie instemming van jou en je (ex-)partner nodig.

Voortzetten zonder opbouw

Als laatste alternatief kun je de toekomstige opbouw staken en je reeds opgebouwde pensioen 'gewoon' laten staan. Je opgebouwde rechten veranderen niet en zullen vanaf de pensioendatum uitgekeerd worden. In tegenstelling tot de vorige opties is voor deze variant geen goedkeuring van je (ex-)partner nodig.
Welke variant voor jou het meest interessant is, hangt van veel factoren af. Zo moet je onder andere rekening houden met de hoeveelheid middelen van de vennootschap, je behoefte aan geld in privé, je resterende oudedagsvoorzieningen en niet geheel onbelangrijk, de bereidwilligheid van je (ex-)partner om mee te werken.
Tot slot is er nog één klein detail. Voordat de plannen van de staatssecretaris daadwerkelijk in een wet worden opgenomen, dienen zowel de Tweede als de Eerste Kamer nog met het wetsvoorstel in te stemmen.