Zelfstandig verder kan niet

Als de gemeente Weesp niet op korte termijn structureel samenwerkt of fuseert, dan komt er een dag dat de ambtelijke organisatie het niet meer trekt. Er ontstaan dan financiële problemen, wettelijke taken kunnen niet meer worden uitgevoerd en voorzieningen zullen achteruitlopen.

Uit haar eigen bestuurskrachtonderzoek trekt de Weesper gemeenteraad dan ook de conclusie dat de gemeente niet zelfstandig verder kan. De raad hield het bestuurskrachtonderzoek in de afgelopen maanden en betrok daar ook de burgers en het bedrijfsleven bij. Als zelfstandigheid geen optie meer is, resten er drie scenario's: een vergaande samenwerking met andere gemeenten, een ambtelijke fusie (één werkorganisatie, behoud van eigen bestuur) en een gemeentefusie (nieuwe gemeente). De provincie Noord-Holland wil dat de gemeenten in de Gooi en Vechtstreek fuseren. Men heeft al eens geopperd om Weesp te laten samengaan met Wijdemeren en Hilversum. Weesp zat al eens in een fusieproces: lang was het de bedoeling dat Weesp zou fuseren met Bussum, Naarden en Muiden. Bussum verzette zich daartegen en vormt nu met Naarden en Muiden de nieuwe gemeente Gooise Meren.

De gemeenteraad van Weesp komt eind oktober met een visie op de toekomst en zal dan haar voorkeur voor de in te zetten koers aangeven. Wat de uitkomst ook wordt: de plaatsnaam Weesp zal nooit verdwijnen.