Afbeelding
Foto: Nemico

Nemico neemt de trein

Treinen rijden op het spoor en vliegtuigen vliegen in de lucht. Toch? Niet altijd. Dankzij Nemico Transport en Lifting Solutions uit Weesp waren deze voertuigen de afgelopen dagen op de snelweg te zien. Mooie en bijzondere klussen, vindt ook Willem van Nes, manager Projecten. En die is toch wel wat gewend.

Nemico BV Transport en Lifting Solutions, zo heet het Weesper bedrijf aan de 's-Gravelandseweg voluit. Het is gespecialiseerd in speciaal transport en hijswerkzaamheden.

Al eerder (ver)plaatste Nemico militaire vliegtuigen, wagonbakken, roltrappen, gasturbines, duikers en noem maar op. Hoe exceptioneel ook, Nemico weet er raad mee.

Dieplader

Vorige week vervoerde het bedrijf twee complete treinstellen (MAT 64) in opdracht van NedTrain Haarlem over de weg vanaf station Lelylaan in Amsterdam naar een tijdelijke opstelplaats in Amsterdam Westhaven. De treinstellen waren 'oude bekenden'. "Vorig jaar hebben we deze treinstellen - met transportafmetingen van 35 meter lang x 3 meter breed x 4,5 meter hoog - als exceptioneel transport op een lange diepladercombinatie over de weg vervoerd vanaf Haarlem naar Amsterdam", vertelt projectmanager Van Nes.

In de door NS afgedankte treinstellen zou bij station Lelylaan in Amsterdam een bar/restaurant/feestlocatie opgezet worden met een nagebouwd perron als terras, maar dat is niet van de grond gekomen. Nu wachten de treinstellen in Amsterdam Westhaven op een nieuwe bestemming.

Dakota

De volgende bijzondere klus diende zich al snel aan. Deze week vervoert Nemico in opdracht van het Aviodrome een historische Dakota DC-3 over weg en water vanaf Schiphol naar Lelystad. Van Nes: "Het deels gedemonteerde vliegtuig gaat op een lange dieplader vanaf het terrein van Schiphol over de weg naar de ringvaart van de Haarlemmermeer. Daar wordt het met mobiele kranen op een ponton geladen en met een sleepboot door Amsterdam naar de Randmeren gevaren om uiteindelijk in Lelystad weer met mobiele kranen gelost te worden. Daar wordt het vliegtuig de laatste kilometers naar het Aviodrome op een trekker-diepladercombinatie over de weg getransporteerd om bij het vliegveld met kranen over het hek van het vliegveld te worden gehesen. Vanaf daar is het nog een klein stukje op de dieplader naar de hangar, waar het vliegtuig op haar eigen banden ingeduwd wordt." Nemico verzorgt de operatie van A tot Z, tot en met alle ontheffingen van de overheidsinstanties. In Lelystad wordt het vliegtuig operationeel gemaakt, zodat er uiteindelijk weer mee gevlogen kan worden.