Afbeelding
Foto: Brian Elings

En hoe weet je dat dan? "Tja, dat is toch een kwestie van buikgevoel."

Je bent begonnen met één compagnon, nu leid je drie bv's en ruim dertig medewerkers. Daar komen hele andere dingen bij kijken. Hoe heb je dat geleerd?
"Dat groei ging natuurlijk in fases. Een kind wordt toch ook niet in één keer volwassen; je wordt steeds een jaartje ouder en leert steeds wat bij. Ik heb die groeistappen van het bedrijf nooit moeilijk gevonden. Je went eraan. Groei houdt het spannend. En uitdagend. En snel. Soms heb je geen tijd om na te denken over wat je eigenlijk aan het doen bent."

Nog even terug: Groei houdt het spannend?
"Zeker. Als alles hetzelfde is, dan wordt het saai. Door te groeien, hou ik er plezier in en krijg ik energie. Ja, je mag zeggen dat Fox nu bijna 35 jaar bestaat, maar geen 5 jaar hetzelfde is geweest."

Heb je een persoonlijk motto?
"Dat komt van mijn vader: when the going gets tough, the tough get going. Toen we in 2001 naar Weesp verhuisden, kregen we het meteen zeer, zeer moeilijk. We voelden de gevolgen van de aanslagen van 11 september en er waren nog wat andere economische factoren waardoor we 20% van de omzet verloren. Het ging moeizaam, maar we knokten door. Ik denk dat veel medewerkers die instelling hebben of hebben overgenomen. Dat doorzetten zit, hoop ik, nu in het karakter van ons bedrijf."

Door wie laat je je inspireren?
"Er zijn ondernemers op wereldniveau waarvan ik zeg: wauw, dat is klasse wat ze doen. Richard Branson. Elon Musk van Tesla. En ook Steve Jobs, hoewel ik niet zo'n IT-man ben. Wat mij met name aanspreekt, is hun inzicht en vooruitblik. Zij weten nu al wat er over een aantal jaren gaat gebeuren. (Lachend) Had ik maar eens wat meer geweten over wat er zou gaan gebeuren, dan had ik het misschien wel anders gedaan."

Als je naar Fox kijkt, waar ben je dan het meest trots op?
"We begonnen met 65 gulden op zak in een kelder aan de Prinsengracht in Amsterdam en dat is uitgebouwd tot wat we hier nu in Weesp hebben. Soms ben ik op zaterdag of zondag even op de zaak. Dan is er verder niemand en dan loop ik hier rond en zie ik wat er allemaal staat. Dan denk ik: we hebben best aardig resultaat geboekt. Daarnaast heeft een aantal medewerkers het 25-jarig dienstverband bereikt - en er komen er de komende jaren nog een paar aan. Dat geeft mij het gevoel dat ik als ondernemer toch wel iets goed doe. Het is een indicatie dat het leuk is om hier te werken, dat vind ik erg belangrijk."

Kun je aangeven van welke klus je op dit moment het meest enthousiast bent?
"De recente groei in export van souvenir-T-shirts naar Berlijn, Wenen, Boedapest, Praag, Dublin en Kopenhagen. Ik reis over heel Europa, blijf soms een nachtje slapen. Dat is een hele leuke manier om zaken te doen."

'Blijven knokken als het moeizaam gaat, dat zit in het karakter van Fox'

Over de textielbranche lezen we verhalen over slechte arbeidsomstandigheden en milieubelasting. Hoe gaat Fox daarmee om?
"De verhalen over Bangladesh zijn bekend. Wij kopen daar ook veel van onze textiel, maar kijken wel goed naar bij welke fabrikanten we dat doen. In Europa zijn we de grootste dealer van Stanley Stella, een lijn van duurzaam textiel, van de grondstoffen tot het eindproduct. Het is heel modieus en van superkwaliteit. Onze klanten, waaronder grote dance-events en bierbrouwers, vinden verantwoord textiel erg belangrijk. En het is zo dat mensen eindelijk bereid zijn om er ook iets meer voor uit te geven. Verder volgen we de nieuwe druktechnieken op de voet. Dingen als duurzame inkt bijvoorbeeld. Het is belangrijk voor onze grote internationale partners dat het geheel klopt wat betreft milieuvriendelijkheid."

Duurzaamheid omdat het zakelijk goed is, of ook uit moreel oogpunt?
"Allebei. Wij investeren stevig in waterzuivering, worden jaarlijks gecontroleerd en zitten altijd ruim aan de goede kant van de normen. Niet omdat het van de regels moet, maar omdat wíj vinden dat het moet."

Waar staat Fox over 7 jaar?
"Ik zie ons niet meer verhuizen. We zitten goed in Weesp, net helemaal verbouwd, de locatie is geweldig voor ons. De drie bedrijven die we nu hebben bestaan over 7 jaar nog en zijn zeer rendabel. Met al die 25-jarigen in dienst zal daar wel enige verloop in komen. Verder is het mijn bedoeling dat Fox over 7 en 17 en 37 jaar steeds minder afhankelijk van mij wordt. Dat heeft niets met leeftijd te maken, maar alles met continuïteit. Dat geldt voor elke onderneming."

"Belangrijk om te melden is nog, dat ik Fox niet alleen voor mijn rekening neem. Mijn vrouw Wendy werkt al 30 jaar mee en regelt zelfstandig alle administratie voor alle BV's. Leuk is dat onze oudste zoon, Ryan, die op zijn 13e is naar Canada en Amerika is gegaan om daar te studeren en ijshockey te spelen., vorig jaar met diploma is teruggekeerd naar Nederland. Hij doet nu zijn masters in Tilburg en speelt bij de Tilburg Trappers, uitkomend in de Duitse ijshockeycompetitie. We moesten jarenlang over de oceaan vliegen om onze zoon te zien spelen, nu zijn we in een uurtje in Tilburg. Wij vinden het het mooi dat die cirkel nu rond is. Zijn broer Thomas werkt en woont nog in Canada. Allebei zelfstandige en blije mensen, dat geeft ons een voldaan gevoel."

Afbeelding