Afbeelding
Foto: André Verheul

Van Wijnen voelt zich thuis in Weesp

Het gaat goed met Van Wijnen Weesp. De bouwer en ontwikkelaar aan de Rijnkade groeit gestaag en zet in Weesp en omgeving aansprekende projecten neer. Tussen nieuwbouwwijken en studentencampussen door was daar ook een klein projectje: de verbouwing van de bovenfoyer van theater City of Wesopa in Weesp. Een mooie aanleiding voor een gesprek met vestigingsleider Steven de Vlugt.

Het viel mooi in elkaar. De City of Wesopa moest dringend de bovenfoyer opknappen, Van Wijnen wil als Weesper bedrijf graag iets doen voor Weesp en een verbouwing past natuurlijk mooi bij hun activiteiten. De Vlugt: "Bovendien raakte ik nog eens extra getriggerd doordat het theater gerund wordt door vele vrijwilligers, het enthousiasme van voorzitter Rob 't Hart, het schitterende pand en de mooie dingen die daar gebeuren. We besloten er een 'bouwfoyer' van te maken, dus we betrokken Blauwhoed erbij, onze ontwikkelpartner in het Leeuwenveld, en architectenbureau Stork & Albrecht."

De markante bovenruimte is helemaal opgekapt, zonder dat er veel aan is veranderd. Waar nodig is er gerenoveerd, verder is er vooral veel opgefrist. De grootste verandering merk je pas als je naar het toilet gaat. "Het oude toilet was op zijn zachtst gezegd weinig charmant. We hebben er een heel nieuw toiletblok geplaatst."

Van Wijnen stuurt de City of Wesopa geen rekening voor de verbouwing, wat neerkomt op een sponsoring ter waarde van zo'n 25.000 euro. Als tegenprestatie mogen Van Wijnen en Blauwhoed het theater gebruiken voor bijvoorbeeld kopersmanifestaties. En dan ontstaat er een mooie wisselwerking, zo legt De Vlugt uit. "We nodigen potentiële kopers van woningen in het Leeuwenveld uit voor verkoopinformatie en zij komen meteen al in aanraking met de mooie binnenstad van Weesp en met het leuke theater. Het mes snijdt aan meerdere kanten." En dat past precies in het sponsorbeleid van Van Wijnen.

Zou Van Wijnen dit vaker willen doen?
De Vlugt: "Wij voelen ons betrokken bij Weesp en willen dat ook laten blijken. Dat doen we het liefst op een bedrijfsspecifieke manier: dus helpen met iets wat wij goed kunnen. Zo stellen we ook jaarlijks materialen beschikbaar aan de organisatie van het Sluis-en-bruggenfeest. Sponsoring betekent voor ons dat we iets bieden waar je zelf verder mee kunt. Nog even terug naar de verbouwing in de City of Wesopa: die vergroot de mogelijkheden van het theater om ruimtes te verhuren, waarmee de City zelf haar inkomsten kan vergroten. Als je dat met elkaar kunt bereiken, voelt dat heel goed."

Hoe gaat het met Van Wijnen Weesp?
"Goed. Als onderdeel van de regio Van Wijnen Midden zijn wij nu ruim zes jaar in Weesp gevestigd. Een periode die grotendeels samenviel met de economische crisis. Maar wij zijn erin geslaagd tegen de crisis in te groeien. Dankzij onze eigen ondernemende kijk op vastgoed. We hebben in de afgelopen jaren projecten in Weesp, waaronder Leeuwenveld, Amsterdam en Diemen kunnen ontwikkelen, bouwen en onderhouden. Daar plukken wij nu de vruchten van. In onze hele periode in Weesp hebben we de omzet ruim verdubbeld."

Projecten

De woningbouw in het Leeuwenveld is niet het enige in het oog springende project van Van Wijnen Weesp in deze regio. In Diemen is de flat Beukenhorst hersteld en gerenoveerd na de gasexplosie in 2014. Ook in Diemen werden leegstaande kantoorkolossen omgebouwd tot gewilde studentenwoningen. Vlak bij deze campus wordt nu een kantoorgebouw omgebouwd tot budgethotel. Aan het Amsterdamse Rokin bouwt Van Wijnen twee nieuwe winkelpanden. Het is slechts een greep.

In Weesp tekende Van Wijnen voor de nieuwbouw van het bedrijfspand van Sun Test Systems aan de Nijverheidslaan en de nieuwbouw van de Albert Heijn aan de Achtergracht. Nu wordt het vizier gericht op Weespersluis, de grote stadsuitbreiding in de Bloemendalerpolder, in het verlengde van Leeuwenveld. "We zijn al begonnen met het ontwikkelen van de eerste velden", zo zegt De Vlugt.

Wat zijn de ambities voor 2017 en verder?
"Onze groei gestaag doorzetten. En verder zullen we moeten kijken naar onze huisvesting. We groeien zodanig dat ons pand aan de Rijnkade te klein wordt. We zullen daar een oplossing voor vinden. We willen graag in Weesp blijven, want we voelen ons hier heel erg thuis."

Nul-op-de-meter

Verder loopt Van Wijnen vooruit op de te verwachten nieuwe wetgeving over bouwkwaliteit. Niet de gemeente, maar de bouwondernemer zelf moet de bouwkwaliteit van het geleverde product controleren - uiteraard volgens een pakket strenge eisen en regels. "Die wet moet ingaan per 1 januari 2018, wij zijn daar nu al klaar voor."

Last but not least hoopt De Vlugt dat ook Van Wijnen Weesp de komende jaren meer 'nul-op-de-meter-woningen' kan bouwen. Dat zijn woningen die evenveel of meer stroom opwekken dan het huishouden nodig heeft. De bewoner heeft dan geen energiekosten. "In Weespersluis, waar in de komende tien jaar 2750 woningen gaan verrijzen, zullen we die helaas nog niet tegenkomen. Dat zit niet in het pakket dat met de gemeente en de andere partijen al is afgesproken."

Wat jammer. Het zou ook nog een mooi verkoopargument kunnen zijn. Wat nou als je de afspraken op dit punt een beetje aanpast?
De Vlugt: "Dat is helaas te simpel geredeneerd, daar zitten allerlei haken en ogen aan. Wat misschien wel een optie zou kunnen worden, is dat we deze nul-op-de-meter-woningen individueel aanbieden. Dus dat de koper zelf de investering doet en dat vervolgens terugverdient door geen energiekosten te hebben. We bekijken of we zoiets dergelijks mogelijk kunnen maken."

Op de foto:
Met het onthullen van een plaquette openen Bouke Albrecht (Stork & Albrecht, architecten en bouwadviseurs), Steven de Vlugt (Van Wijnen Weesp) en Pascal Schreur (Blauwhoed) de door hen vernieuwde foyer van theater City of Wesopa.