Afbeelding

Karma blokkeert afkoop
pensioen in eigen beheer

Peter* kon zijn geluk niet op toen hij vorige maand las dat hij eindelijk van zijn pensioenverplichting in eigen beheer afkon. En nog wel met een flinke korting op de te betalen belasting ook. Vol goede moed vroeg hij zijn pensioenadviseur de stukken voor de afkoop alvast in orde te maken: Peter had zich namelijk voorgenomen op 1 januari 2017 de eerste DGA te worden die zijn pensioen had afgekocht. In gedachten had hij het geld zelfs al uitgegeven.

Groot was dan ook de schok toen zijn pensioenadviseur aangaf dat niet alleen zijn huidige vrouw, maar ook zijn ex-vrouw met de afkoop in moest stemmen. Dezelfde ex-vrouw die hij met zijn huidige vrouw bedrogen had. In de daaropvolgende vechtscheiding was destijds een gedeelte van zijn pensioen toegewezen aan zijn ex-partner. Hij was in zijn huwelijkse voorwaarden namelijk vergeten de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding uit te sluiten. Dat leek toen niet zo'n groot probleem. Peter was op dat moment alleen maar blij van 'het gezeur' af te zijn. Pensioen was iets van later.

Van normaal contact was na de scheiding eigenlijk geen sprake meer. Peter en z'n ex-vrouw kwamen erachter dat haat en liefde dicht bij elkaar liggen. De passie van weleer was omgeslagen in een diepgewortelde afkeer jegens elkaar.

Het gedrag van Peter destijds maakte dat zijn ex-vrouw hem inmiddels niets meer gunde. Om akkoord te gaan met de afkoop eiste ze dan ook een ruime compensatie. Deze compensatie was dusdanig hoog dat de voordelen van de afkoop voor Peter als sneeuw voor de zon verdwenen. En dan was er nog niet eens over compensatie voor zijn huidige vrouw gesproken. Uiteindelijk kwam het erop neer dat Peter de moed opgaf. Van zijn aanvankelijke enthousiasme was niets meer over. Hij wilde niet eens meer gebruikmaken van de mogelijkheid tot afkoop van zijn pensioen in eigen beheer…

Voor Peter kwam goed advies te laat. DGA's met een betere karmascore kunnen door een gedegen advies echter flink wat belasting besparen. Zowel op het moment van echtscheiding als nu bij hun keuze inzake de uitfasering van het pensioen in eigen beheer.

* De naam van de hoofdpersoon in dit verhaal is gefingeerd.