Afbeelding
Foto:

Zeg de arbeidsovereenkomst tijdig aan!

Wij zien dat veel ondernemers vanwege de invoering van de Wet Werk en Zekerheid tegenwoordig vaak met tijdelijke arbeidsovereenkomsten werken. Wat helaas nog weleens wordt vergeten en wat tot onnodige kosten leidt, is het feit dat deze arbeidsovereenkomsten (mits deze zes maanden of langer hebben geduurd) schriftelijk moeten worden 'aangezegd' op straffe van een door de werkgever verschuldigde aanzegboete.

Aanzegging houdt in dat je als werkgever ten minste één maand voor het einde van de arbeidsovereenkomst schriftelijk aan de werknemer moet laten weten of je de arbeidsovereenkomst al dan niet wil voortzetten en zo ja, onder welke voorwaarden. In sommige gevallen wordt door werkgevers helemaal niet aangezegd en in andere gevallen vergeten werkgevers de voorwaarden van de voortzetting te vermelden of gebeurt de aanzegging mondeling.

Verwar de aanzegging niet met de opzegging van de arbeidsovereenkomst. Arbeidsovereenkomsten van bepaalde tijd hoeven in principe niet te worden opgezegd, maar eindigen van rechtswege door tijdsverloop. Vergeet je de aanzegging dan is de werknemer weliswaar niet meer bij jou in dienst, maar je bent wel een aanzegboete verschuldigd van maximaal één bruto maandsalaris.

Hoe werkt de aanzegging nu in de praktijk: Kees is sinds 1 januari 2016 bij jou in dienst op basis van een arbeidsovereenkomst voor de duur van één jaar. Je bent niet tevreden over Kees en besluit om zijn contract niet te verlengen. De arbeidsovereenkomst eindigt dan in principe van rechtswege per 1 januari 2017, daarvoor hoef je niets te doen. Echter, je moet Kees wel uiterlijk 30 november 2016 van jouw keuze om niet te verlengen schriftelijk op de hoogte brengen! Doe je dat niet dan ben je een vergoeding aan Kees verschuldigd van één bruto maandsalaris. Kom je er 15 december achter dat je per abuis niet hebt aangezegd, doe het dan alsnog! De aanzegboete wordt namelijk naar rato berekend.

Moet je als werkgever als je niet of niet tijdig hebt aangezegd uit jezelf de aanzegboete aan de werknemer betalen? Nee, dat hoeft niet. De werknemer dient aanspraak te maken op de boete. Betaal je niet, dan zal de werknemer binnen twee maanden nadat zijn arbeidsovereenkomst is geëindigd een verzoekschrift bij de rechter moeten indienen. Doet hij dit niet? Dan vervalt zijn/haar aanspraak op de aanzegboete.

Zeg dus tijdig aan om onnodige kosten te voorkomen! Wil je de arbeidsovereenkomst voortzetten/verlengen, stuur dan gelijk bij de aanzegging een kopie van de (nieuwe) arbeidsovereenkomst mee zodat de voorwaarden vastliggen.