Afbeelding
Foto: Brian Elings

'Iedereen is een beetje Elon Musk'

De deur van het directiekantoor is gesloten en door het glas is een gezelschap zichtbaar dat druk in overleg is. Hwie-Bing Kwee loopt voorbij aan wat jarenlang zijn kamer was en biedt in een groot leeg kantoor ernaast een stoel aan. "Hier gaan we een showroom maken. Ideetje van Dennis, mijn nieuwe directeur."

Het is duidelijk dat je veel te vertellen hebt. Waar beginnen we?

"Toen ik 57 werd, bracht dat bij mij de gedachte op: nog tien jaar. Nou hoeft geen enkele ondernemer zich iets aan te trekken van de officiële pensioengerechtigde leeftijd, en toch is het niet verkeerd die in gedachten te nemen. Dan ontstaat er namelijk het besef van de noodzaak om bewust bezig te zijn met de vraag: hoe wil ik dat het bedrijf er op mijn 67e uitziet en hoe bereiken we dat? Die vraag hebben Harm Janssen en ik, als de twee aandeelhouders van Omnimark, onszelf gesteld tijdens een diner met elkaar. Hoe ziet ons bedrijf er over tien jaar uit? Daar hadden wij nog nooit bij stilgestaan. Er is vanuit de familie geen opvolging, dus voor het eerst moest ik mij concentreren op vragen als: moet ik cashen? Of: wat is mijn droom met Omnimark?"

En? Wat is je droom met Omnimark?

"Ik heb in 2006 een grof plan geschetst; veel papierwerk dat ik uiteindelijk in een grote tekening heb uitgedrukt. Dat was mijn toekomstplan in drie delen. Tot op zekere hoogte is dat al uitgevoerd. Een van de belangrijkste dingen op die tekening was: op zoek naar managementversterking."

Want?

"We hebben grote klanten, corporate klanten. Omnimark wordt daardoor steeds complexer. Op juridisch gebied wordt er meer gevraagd, er spelen risico-issues, financieringsvraagstukken, noem maar op. Ik stelde mijzelf de vraag: kan ik dat allemaal wel goed op orde houden? Dat je jezelf zoiets vraagt, is het gevolg van coaching. Ik doe bijvoorbeeld veel met Pieter Deef Koops van Mind Design. Coaching geeft je zelfkennis. En ik erkende daardoor bijvoorbeeld dat ik ook bepaalde kwaliteiten niet heb."

Wat miste je?

"Om het positief uit te drukken: ik ben een ondernemer. En ondernemers zijn lastige mensen die allerlei ideeën en dromen hebben, maar soms niet te volgen zijn. De realisatie van die dromen vraagt om daadwerkelijke managementkwaliteiten - en die heb ik gewoon niet voldoende voor hoe Omnimark nu is. Wij zijn van een productiebedrijf omgevormd tot veel meer een dienstverlener. Het gaat nu niet meer om het afstellen van een machine, maar om nieuwe manieren van werken, processen volgen, werken zoals met elkaar is afgesproken. Dat vraagt om een goede begeleiding. Die heb ik gevonden: Dennis Portegies is nu onze directeur. Uitstekende vent!"

Hoe vind je een goede directeur voor je bedrijf?

"Door er open voor te staan. En als je dan iemand ontmoet, herken je het moment dat je moet handelen. Tenminste, zo is het bij mij en Dennis gegaan. Ik kende Dennis al van een consultantsbureau, bracht hem in contact met JAN Accountants en zo kwamen we elkaar opnieuw tegen. In de gesprekken met hem herkende ik zijn ondernemersbloed. Hij werkte als interim-manager bij grote bedrijven én hij heeft verstand van cijfers. Ik wist: als ik hem kan binnenhalen, kan mijn droom werkelijkheid worden."