Over Dennis Portegies (rechts), de nieuwe directeur van Omnimark, zegt Hwie-Bing Kwee:
Over Dennis Portegies (rechts), de nieuwe directeur van Omnimark, zegt Hwie-Bing Kwee: "Dennis maakt het mogelijk dat het bedrijf zoals ik dat voor de komende tien jaar voor ogen heb, werkelijkheid kan worden." Foto: Brian Elings

En die droom is?

"Dat Onmimark zelfstandig voortbestaat. Dat ze opstoomt met innovaties, de organisatie vergroot en aansluiting vindt bij de nieuwe generatie. Dat laatste is heel belangrijk. Je leest er veel over bij grote bedrijven, maar in het MKB speelt dit ook. Je wilt ambitieuze jonge mensen aan je team toevoegen, die goed moeten blijven samenwerken met je oudere werknemers. Je hebt frisheid nodig, out of the box denken. Dennis is daar goed in: omdenken, anders tegen de dingen aankijken. Toen hij hier kwam, stond hij versteld van de mooie producten die wij maken, maar hij was verbaasd dat je die hier nergens zag. Vandaar dat we hier nu die showroom gaan maken. Het wordt een prachtige presentatie van onze producten, met een halve auto uit de muur en noem maar op. Feel and touch."

Pakt alles uit zoals je je het op die tekening had voorgesteld?

"Nee, want ik heb iets over het hoofd gezien. Toen Dennis directeur werd, werd ik key-accountmanager. Ik bleef echter bestuurlijk verantwoordelijk. Dat is geen helder leiderschap. Mijn vrouw zei het nog het treffendst: jij zit daar als een wolf in schaapskleren. Dat heb ik onderschat. Ik was inderdaad een onduidelijke rol aan het spelen. Dus daarom trek ik mij terug als accountmanager. Ik heb ingezien dat hoe sneller ik dat doe, hoe krachtiger de organisatie wordt en hoe meer dat ten gunste is voor de waarde van mijn aandelen. Wat overigens nog best lastig is: een paar dagen wegblijven van je bedrijf. Dat gaat nog steeds heel erg tegen mijn gevoel in."

Je bent zeer geïnteresseerd in coaching en bedrijfspychologie. Wat heeft dat je allemaal gebracht?

"Onvoldoende vind ik zelf. Er kan nog zo veel meer."

Je vertelt net dat je door verkregen inzichten de directie hebt kunnen overdragen aan de ideale kandidaat. Dat vind je onvoldoende?

'Ik ben een dromer en kijk altijd tien stappen verder'

"Nou ja, ik ben een dromer en ik wil van alles. Je neemt steeds meer kennis tot je, dus dan wil je ook steeds meer. Je bent eigenlijk nooit klaar. Vandaar mijn reactie: onvoldoende - er kan nog zo veel meer. Maar als je terugkijkt, heeft het mij inderdaad wel die nieuwe directie opgeleverd."

Ook over jullie verduurzaming zeg je dat het nog te weinig is. Toen Omnimark werd uitgeroepen tot Bedrijf van het Jaar zei je in je dankwoord: de prijs komt te vroeg, we kunnen nog zo veel beter. Wat is dat toch?

"Valse bescheidenheid misschien... De ondernemer in mij kijkt vaak tien stappen verder. Dat is het goede van de samenwerking met Dennis: hij kan zowel samen met mij in de toekomst kijken als ook terugschakelen en zeggen: waar staan we nu?"

Waar ben je het meest trots op?

"Op de sterke positie die wij op dit moment in de markt innemen. Met name de corporate klanten kloppen bij ons aan omdat wij een belofte waarmaken. (Kwee staat op en loopt naar het raam). Kijk, zie je al die blauwe die auto's daar? Die bestickeren wij voor Coolblue. Ze hebben de hele markt afgestruind en komen bij ons uit. Door de dienst die we hebben verwoord. Zie je trouwens dat het logo van Mercedes-Benz is vervangen door een smiley..."

Als we straks een Coolblue-auto zien rijden, kunnen we zeggen: kijk, die is bestickerd in Weesp?

"Ja, want weet je wat de inkoper zei toen de deal eenmaal gesloten was? Hij zei: Wij bedongen een zeer scherpe prijs en jullie besloten om mee te gaan. Ik weet zeker dat dat jullie veel gaat brengen, want we gaan nog veel meer met jullie doen. In feite zegt hij dus: wij zijn er niet om onze leveranciers uit te knijpen, maar om jullie aan ons te binden. Dat is toch geweldig! Dus als je mij vraagt waar ik het meest trots op ben, zeg ik: dat we klanten als Coolblue aan ons kunnen binden. Natuurlijk gaat het om productkwaliteit, maar dat vind je tegenwoordig overal. Het draait om onze positie als ketenspeler en de belofte die wij waarmaken. Wat het bijzondere is: zo'n wagenpark is een enorme investering, waarbij ons deel, het aanbrengen van de huisstijl, slechts een klein onderdeel vormt. Maar uiteindelijk is voor onze klant dat jasje het allerbelangrijkst."

Heb je een voorbeeld, een inspirator?

"Elon Musk. Afgelopen zomer heb ik zijn boek gelezen. Ik tweet ook veel over zijn technologische ontwikkelingen. Die vent is gewoon zijn jongensdroom aan het verwezenlijken. Als kind was hij een eenling, hij las hij veel boeken, ook veel sciencefiction. Dat is zijn wereld geworden en die is hij nu aan het realiseren. Een van de dingen waar het nu over gaat is de HUD, oftewel de head-updisplay die de dashboardgegevens voor je neus op de autoruit projecteert, en of dat in de Tesla Model 3 komt of niet. Ik heb een blog geplaatst waarin ik stel dat je kunt voorspellen waar Elon Musk mee bezig is. Die head-updisplaytechniek in de Tesla is natuurlijk straks ook voor de dome op Mars waar Musk mee bezig is. Die dome wordt straks een HUD in het groot. Om bijvoorbeeld een wolkenhemel op te projecteren. Elon Musk houdt van spelletjes en feesten, dus ik weet nu al: hij gaat ook in evenementen. Als je zijn boek leest, kun je zijn keuzes voorspellen."

"Iedereen heeft een beetje Elon Musk in zich. Als we dat nou eens durven te manifesteren met z'n allen, dan wordt de wereld echt anders. Toch?