Afbeelding
Foto: Ruth van Kessel

Vakwerk in de snelle autowereld

Met de successen van Max Verstappen is autoracen populairder dan ooit. Ook in Weesp draait APP Automotive, bouwer van raceautomotoren en onderhoud en upgrader van Porsches, op volle toeren. Hier in Weesp en ter plaatse op de circuits in Europa draagt het team van APP sterk bij aan het succes van de autocoureurs. Een hectische wereld waarin geen dag hetzelfde is.

Met zes nieuwe en oldtimer Porsches op een rij voor de deur is de aanblik van APP Automotive aan de Gouwzeestraat geen alledaagse. Hier gebeurt het, dat voel je meteen. In de hal pronkt een enorme racemotor - type Chevrolet LS - , wachtend om geplaatst te worden in een raceauto, om vervolgens dankzij technisch vernuft een autocoureur aan de overwinning te helpen. In de GT3 klasse rijdt Callaway Competition met auto's met de motoren van APP, met Nederlans bekende coureurs als Hezemans en Bleekemolen. Jonge bedrijfsleider Justin Baroña (23) geniet dagelijks van de reuring waarin hij zich met APP begeeft: "De racerij is een showwereld. Het draait om duur materieel en er gaat veel geld in om. Dat beseffen wij goed bij APP, we weten met welke risico's te maken hebben, maar tegelijkertijd heerst er bij ons geen glitter-en-glamourmentaliteit. Het gaat om vakkennis en ervaring, gedreven door passie. Dat hebben we alle zes hier, elk op ons eigen vlak."

Geen standaard werk?

"Absoluut niet. De basismotor waarmee wij werken is de Chevrolet LS. Die passen wij vervolgens zo aan dat hij in verschillende raceauto's kan worden toegepast, elk met zijn specifieke kenmerken en wensen. Ferrari, Bentley, Porsche, Audi, Mercedes: elke auto vraagt om iets anders, zoals ook elke coureur andere eisen stelt. De racewereld staat strak van de regels waar je ook aan moet voldoen. Het is een continu proces van finetuning, niet alleen hier in de werkplaats, maar ook op de internationale circuits. Je maakt dan deel uit van het racingteam. Een kick aan adrenaline, want je wilt natuurlijk dat jouw motor de race wint."

Hoe cruciaal is de motor in een race?

"Als bouwer van motoren ben je een onderdeel van de wedstrijd, misschien zelfs wel de hoofdrolspeler. De technische mogelijkheden van de motor maakt wezenlijk het verschil, naast natuurlijk de stuurmanskunst van de coureur. Gek genoeg is maar één van de zes monteurs bij APP zelf een racer: Gerrit Nap, hij was Nederlands kampioen Autocross 2016. Onze wedstrijd zit in de techniek. En als troubleshooter tijdens een race zijn Aart Andriessen of ik meestal degene die er naartoe gaat. Prachtig werk, maar ook heel stressvol."

Zo'n inhaalrace van Verstappen tijdens de GP van Brazilië...

"Dat is natuurlijk enorm knap gedaan van die jongen. Maar de mogelijkheden van zijn elektronicasystemen zijn ook bepalend op zo'n moment. Want je kunt als coureur wel van alles willen, als de techniek niet meewerkt, gebeurt er niets."

Om hoeveel motoren gaat het per jaar?

"Die wij nieuw bouwen? Dat zullen er zo'n tien per jaar zijn. Vergis je niet in het enorm arbeidsintensieve proces van het bouwen, assembleren en programmeren. En dan volgt het testen. Doet het ding wat wij willen? Daarnaast reviseren wij ongeveer veertig motoren per jaar. Je komt de gekste dingen tegen. Soms heeft een generalistische garage al voor 35.000 euro verprutst aan een motor voordat een klant toch maar beslist naar ons toe te gaan. Dan kunnen wij er nog voor 10.000 euro extra aan verspijkeren. Dat is zondegeld toch? Wij zijn echt niet voor niets specialisten in ons vak."

Hoe zijn jullie dat geworden?

"Door jarenlange ervaring. Aart Andriessen heeft jarenlang bij PON gewerkt, destijds dé importeur van Porsche. Grappig genoeg zijn de Porsches die hij daar in de jaren 80 heeft uitgeleverd de oldtimers van nu. Die komen nu voor revisie bij APP. Aart weet precies wat er allemaal in zo'n auto zit en welke keuzen er zijn gemaakt. De ontwikkeling van luchtgekoelde motors naar watergekoelde motors. Die auto's kennen geen geheimen voor hem en die vakkennis en liefde voor het vak heeft hij aan ons overgedragen. Ik ben nog jong, maar werk hier al vanaf mijn negentiende: ik durf echt te zeggen dat wij specialisten zijn."

Vertel eens iets over de Porscherijder?

"Je kunt natuurlijk niet generaliseren, maar over het algemeen zijn mensen die rijden in een Porsche echte liefhebbers. Ze houden van hun auto en de techniek die ze ervaren als ze gas geven. Of het nu om een nieuwe gaat of om een model uit de jaren 80, die techniek blijft prachtig en een genot om mee te rijden. En ja, de meeste klanten hebben wel wat geld te verteren, maar lopen daar niet mee te koop."

Hebben jullie het drukker gekregen sinds de successen van Verstappen?

"De Formule 1 is een hogere klasse dan de GT3 waarin wij ons begeven. Daar gaat het nog wat heftiger aan toe en draait het nog meer om geld, geld, geld. Wel merk ik dat mensen door Verstappen meer interesse hebben gekregen in autoracen en ik merk dat ik dat het onderwerp op een verjaardagsfeestje ineens wel heel populair is. Opeens wil iedereen weten hoe het eraan toegaat in die wereld. Prima hoor."