Nogmaals nieuw
huwelijksrecht

Het wettelijk huwelijksrecht trekt over het algemeen diepe sporen in de vermogensrechtelijke relatie tussen gehuwden (en geregistreerde partners). Zonder huwelijkse voorwaarden is namelijk sprake van de zogenoemde wettelijke gemeenschap van goederen. Dat wil zeggen naar huidig recht dat alle goederen en schulden van beiden zijn, met uitzondering van schenkingen en erfenissen met de zogenoemde anti-aangetrouwdenclausule. Na jaren en jaren proberen lijkt het erop dat er nieuw huwelijksrecht komt, waarschijnlijk per 1 juli 2017. Het lijkt alsof veel wijzigt, maar wees op je hoede.

Vandaar twee algemene waarschuwingen vooraf. Later zullen we vast nog wel de nodige detailregelingen bespreken.

Vooreerst: de invoering van het nieuwe recht zal mogelijk gepaard gaan met veel bombarie van overheidswege. De kans is aanwezig/groot dat daarbij voor het gemak wordt gesteld dat het nieuwe recht inhoudt dat je naar nieuw recht trouwt onder huwelijkse voorwaarden. Als dat wordt gesteld, is het over het algemeen niet juist, althans er zijn en blijven meer dan genoeg redenen om (voor het huwelijk) toch nog huwelijkse voorwaarden te maken. Neem het dus niet voetstoots aan en laat je vóórdat je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, ook naar nieuw recht, eerst héél goed informeren.

Ten tweede: in beginsel vallen volgens het wetsvoorstel schenkingen en erfenissen buiten de nieuwe gemeenschap van goederen. Dat wil echter niet zeggen dat de huidige anti-aangetrouwdenclausule bij schenkingen en erfenissen geen enkele zin meer hebben. Voor erflaters en schenkers kan het nog steeds van harte aan te bevelen zijn om de clausule wél vast te leggen, om daarmee de eigen wensen wat dat betreft zeker te stellen.

Hoe gek het ook klinkt, het kan onder omstandigheden ook aan te bevelen zijn te bepalen dat een schenking of erfenis juist wel in de gemeenschap van goederen valt. Dit wordt ook wel de insluitingsclausule genoemd. Deze clausule wordt vooral opgenomen uit fiscale overwegingen. Door de insluitingsclausule zal namelijk mogelijk minder erfbelasting verschuldigd zijn bij overlijden van betreffende erfgenaam of begunstigde.

Tot slot. Door de wijziging van de wet veranderden bestaande wettelijke gemeenschappen niet. De nieuwe wet geldt dus alleen voor een huwelijk en geregistreerd partnerschap dat wordt gesloten ná de invoeringsdatum. Scheiden en dan opnieuw gaan trouwen (met elkaar) werkt in dit verband niet, want de wet bepaalt dat in die gevallen het 'oude' stelsel herleeft.