Afbeelding
Foto: Ruth van Kessel

Theo van Amsterdam draagt ijzerwarenzaak over

Theo van Amsterdam gaat 2017 in als pensionado. Een gek idee, vindt de ondernemer. 42 jaar geleden nam hij als 23-jarig broekie de ijzerwarenzaak - de laatste jaren bekend als Van Amsterdam Enorm - in de Slijkstraat over. Hij geeft het stokje door aan Van Driel. Ook van Enorm.

Het was nog even flink aanpoten door de drukte van de vuurwerkverkoop in de laatste weken van het jaar, maar nu kan Van Amsterdam (65) genieten van zijn pensioen. Toen hij laatst zijn klantenbestand uitdraaide moest hij wel even slikken. "Daar stonden dus gewoon 4500 namen op en daar was ik wel even stil van. Niet alleen uit Weesp hoor, mijn klanten kwamen uit de hele regio."

Natuurlijk heeft Van Amsterdam last gehad van de opmars van de bouwmarkten, maar veel klanten bleven de zaak trouw. "Omdat ze weten dat je bij ons terechtkunt voor persoonlijk en deskundig advies. We nemen voor iedereen de tijd en proberen altijd mee te denken." Als afscheidscadeau van zijn zakenrelaties en vaste klanten ontving de ondernemer een miniatuurmotor, gemaakt van lagers, bouten, moeren en andere ijzeren onderdelen. "Ontzettend mooi en ook nog eens een cadeau waarin twee van mijn passies samenkomen. Ik ga er een mooie plek voor zoeken."

Toeren op zijn motor, varen met zijn sloep, leuke dingen doen met zijn vrouw: zo stelt de ondernemer zich zijn leven als gepensioneerde voor. "We hebben heel hard gewerkt, dus we hebben het verdiend, maar ik vind het ook moeilijk. Ik zal straks vast nog vaak even naar binnen stappen, even een praatje maken met mijn trouwe personeel." Dat Van Amsterdam de winkel kan overdragen aan Van Driel, is een grote opluchting. Hierdoor blijft de zaak bestaan en kunnen de medewerkers hun baan behouden. "Anders trek je die laatste dag de deur toch met een heel ander gevoel dicht. Ik ben heel blij met Van Driel als mijn opvolger. We kennen elkaar goed en ook al vrij lang vanuit de Enorm-inkoop. Hij runt al twee andere winkels in Almere en Amsterdam die ook onder Enorm vallen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat hij het goed gaat doen. Misschien zelfs wel beter. Hij gaat bijvoorbeeld ook verf verkopen. Daar ben ik vanuit een soort gentleman's agreement met Pover en later Hennipman nooit aan begonnen."