Afbeelding
Foto: Brian Elings

De kick van een goede deal

In het kantoor van Van Lonkhuizen aan de Leeuwenveldseweg krijgen we bemoedigende cijfers bij de koffie. Voor een goed begrip leggen Maurits Kuppens en Ingrid Kikkert uit dat er een verschil is tussen 'aanbod' en 'leegstand'. Zo worden er vierkante meters aangeboden terwijl ze (nog) niet leeg zijn. Andersom staan er panden leeg die niet op de markt worden aangeboden. Een voorbeeld is een kantoorkolos op het terrein van Abbott dat als niet-verhuurbaar wordt beschouwd.

Dat gezegd hebbende, nu de cijfers. Het aanbod aan bedrijfshallen is nu zo'n 25.000 vierkante meters. Dat was enkele jaren geleden 60.000. Aan kantoren is er een aanbod van 13.500 vierkante meter, terwijl dat enkele jaren geleden zo'n 20.000 was. Het aanbod aan beschikbare ruimte in Weesp is per saldo teruggekomen naar het niveau van voor de crisis. Alles bij elkaar, mag je kort door de bocht stellen dat 85% van alle courante bedrijfsruimte benut wordt. Daarmee loopt Weesp voor op de landelijke tendens (20% leegstand medio 2015). Nog een kanttekening: de cijfers zijn een momentopname.

Wanneer is de positieve lijn ingezet?

"Sinds het einde van de crisis, zeg medio 2015. Wat we zien is dat het vooral de panden zijn die zijn opgeknapt die het snelst weer verhuurd worden. Dat is natuurlijk ook logisch: een pand dat technisch in goede staat is, is het meest in trek. Toch is dat zo simpel nog niet. Veel eigenaren hebben de neiging pas te investeren als ze een huurder hebben. Maar om die huurder te krijgen, moeten ze investeren. Dus wat doe je? Ons advies is om te zorgen dat alles er spic en span uitziet. Een hoop eigenaren hebben die handdoek gelukkig opgepakt en daar zie je nu de resultaten van."

Toch bestaat er bij sommigen nog altijd het beeld dat er nog altijd veel leeg staat.

"Dat vinden we niet leuk om te horen. Kom maar mee, dan rijden we een rondje over het bedrijventerrein, kun je het zelf zien."

Waar komt dat verkeerde beeld dan vandaan?

"Misschien omdat je altijd wel borden van ons ziet. Vooral op de Flevolaan, terwijl de panden daar het meest gewild zijn. Die borden zijn dus ook snel weer weg. Aanbod van bedrijfsruimte is meestal het gevolg van het feit dat bedrijven in Weesp uit hun jasje zijn gegroeid. Vaak hebben ze een aantal stappen kunnen maken, maar worden dan zo groot dat ze het hier niet meer kunnen vinden. Zo hebben we Buzaglo enkele jaren geleden zien vertrekken naar Almere en gaat later dit jaar - helaas helaas - Eurosort naar 's-Graveland. Ze wilden graag in Weesp blijven en we hebben er van alles aan gedaan, maar soms lukt het gewoon niet. Dat hoeft uiteindelijk helemaal niet erg te zijn, want er komen altijd weer andere bedrijven voor terug. Dat zien we dus ook constant. Een bedrijf dat ook buiten Weesp heeft gekeken, maar gelukkig wel in Weesp blijft, is Solarclarity. Ook hier trouwens mede doordat de eigenaar van hun nieuwe pand aan de Hogeweijselaan bereid was het pand op te knappen."

Wat zijn de sellingpoints van Weesp?

"De gunstige ligging en ontsluiting, het station, het prijsniveau en de ruime diversiteit in metrages. We hebben groter en kleiner en alles ertussen. Je vindt dus altijd wel iets dat precies past. En je kunt altijd wel ergens doorgroeien.

Een ander pluspunt is dat veel lager en midden opgeleid personeel in de buurt woont of hier makkelijk met de trein kan komen. En nog iets: veel ondernemers vinden het prettig in Weesp hun bedrijf te hebben en te wonen in de mooie omgeving, zoals 't Gooi of aan de Vecht."

Waar zit de concurrentie?

"Vooral in Amsterdam en in mindere mate 't Gooi. Alleen wat betreft de grotere metrages is ook Almere een concurrent."

Wat kan beter?

"Meer richten op onder andere Amsterdam. Niet eens zozeer bestuurlijk, maar vooral imagotechnisch. Ondernemers van buiten zien Weesp toch vaak als een dorp en weten niet wat we te bieden hebben. Ze willen Amsterdam als vestigingsplaats. Bedrijven als Fontijn en Hagen hebben dat opgelost met een 020-nummer. Wij denken weleens hardop: zou het niet beter zijn om onze bedrijventerreinen te etaleren als 'Amsterdam-Weesp'. Dat is wel een interessante gedachte."

Amsterdam-Weesp?

"Als je hier niet bekend bent, heb je echt niet door dat je bij Driemond een gemeentegrens passeert. Je afficheert je als hét actieve bedrijventerrein onder de rook van Amsterdam, dat qua kantoren een positief imago heeft. Zo'n naam maakt het vele malen leuker voor veel bedrijven."

Wat zou ons dat opleveren?

"Dat bedrijven sneller geneigd hier te kijken en zich te vestigen. Het zou een langdurige imagocampagne moeten zijn. Als je daar nu mee begint dan heb je daar na verloop van jaren profijt van. Misschien moeten wij als Van Lonkhuizen wel het lef hebben het gewoon te doen. Het is slechts een gedachte, geen concreet voornemen."

Hoe zien jullie de toekomst van het Van Houten Industriepark?

"Dat is een zorgenkindje. Het terrein maakt geen frisse en moderne indruk. Het ligt weggestopt, te ver Weesp in. Het zijn kantoorkolossen van 1500 en 7000 vierkanter meter. Wie zoveel nodig heeft, zit al in Zuidoost. En je gaat Zuidoost niet verruilen voor het Van Houten Industriepark. Eén pand van 7000 vierkante meter op het terrein van Abbott is domweg onverhuurbaar. Misschien kan een deel van de gebouwen omgebouwd worden naar woningen, maar het is vanwege de nabijheid van Abbott de vraag of dat kan. Kortom, het is lastig. "

Waar is wel behoefte aan?

"Kantoorruimte bij het station en bedrijfsruimtes vanaf duizend vierkante meter met hooguit tien procent kantoorruimte op het bedrijventerrein. Het blijft ontzettend jammer dat Achmea dat stuk grond aan de Nijverheidslaan niet ontwikkelt. Ze hebben het als kantorenlocatie aangekocht, maar nu is de bestemming bedrijventerrein. Daar blijft het op steken tussen de gemeente en Achmea. Achmea wacht liever tot de plannen voor de Nijverheidslaan voor wonen met werken weer worden opgepakt."

Hoe ziet een dag van een bedrijvenmakelaar eruit?

"We bezoeken veel bedrijven en bellen veel. Ook proactief: zit je nog wel goed? Er zit ook weleens een kantoordagje tussen om het papierwerk in orde te maken. Als makelaar bemiddel je uiteraard, maar veel meer dan een woningmakelaar doen we ook advieswerk. Dan moet je denken aan advies over de markt en wat je moet doen met je vastgoed om het eerder verhuurd te krijgen. Ons werkgebied is niet alleen Weesp, maar ook Maarssen en de rest van Stichtse Vecht, Amsterdam-Zuidoost en Diemen."

Wat is het leukste van het werk?

"Het persoonlijke contact. In dit gebied zijn we echt de spin in het web. We kennen bijna alles en iedereen en hebben veel knowhow opgebouwd. We zijn dit jaar 25 jaar hier actief, we zijn altijd voor en door Weesper bedrijven beziggeweest. De synergie, de marktinformatie toepassen, het vertrouwen verdienen en krijgen: allemaal mooie dingen aan dit vak."

Het leukste is niet als de deal lukt?

"Natuurlijk. Je wilt die combinatie maken. Het belang van de opdrachtgever staat uiteraard centraal, maar je wilt ook die huurder tevreden stellen, want daarmee moet je opdrachtgever verder. Het is een enorme kick als je dat kunt laten samenkomen. Het is een zakelijk vak, maar de kracht zit 'm in de creativiteit die leidt tot een sluitende puzzel."

Wat is de allermooiste deal?

"De komst van het nieuwe regiozorgcentrum van Tergooi Ziekenhuizen in het pand Korte Muiderweg 2a, waar ook JAN Accountants zit. Dat is geweldig voor de inwoners van Weesp, maar vanwege de spin-off aan werkgelegenheid ook voor de BV Weesp. En als je het hebt over de kick van de makelaar: het is ook fantastisch dat het gelukt is om Solarclarity in Weesp te behouden. Het was een ontzettend lastige zoektocht waarbij we noodgedwongen ook buiten Weesp hebben gezocht, maar het heeft nu aan de Hogeweyselaan fantastisch uitgepakt."

Opvallend, jullie meten het succes af aan de uitstraling voor Weesp.

"Het platte zakelijke is niet per se het meest interessant, dat klopt. Zo zitten wij er nu eenmaal in. De opdrachtgever moet uiteraard tevreden zijn, maar het mooiste blijft toch als de deal ook goed is voor de BV Weesp."