Afbeelding


De soap duurt voort

Enkele maanden geleden las Henk het bericht over afkoop van het pensioen in eigen beheer en de noodzakelijke instemming van de (ex-)partner die hiervoor nodig is. Henk wilde ook graag gebruik maken van de mogelijkheden uit het wetsvoorstel maar verkeerde helaas in dezelfde situatie als Peter.

Het was Henk wel duidelijk dat hij de steun van zijn ex-vrouw hard nodig had en om haar alvast in betere stemming te brengen, stuurde hij haar een kerstpakket. Gelukkig voor Henk werd zijn actie zeer goed ontvangen en was zijn ex-vrouw bereid om met hem in gesprek te gaan.

Onder genot van een goed glas wijn legde Henk aan zijn ex-vrouw uit dat hij zijn pensioen in eigen beheer mogelijk fiscaal vriendelijk wil afkopen of omzetten in een oudedagsverplichting, maar dat dit besluit ook consequenties zou hebben voor haar verevende pensioenaanspraken. Er werden goede afspraken gemaakt, zijn ex-vrouw werd voldoende gecompenseerd en de overeenkomsten lagen al klaar om het pensioen af te wikkelen. Er kon niets meer mis gaan, dacht hij…

Tot staatssecretaris Wiebes de Eerste Kamer op het laatste moment verzocht om de stemming over het wetsvoorstel Uitfasering pensioen in eigen beheer uit te stellen. Waar in eerste instantie een belastingopbrengst van 2 miljard begroot was, leken de plannen namelijk tot wel 5 miljard aan belastinggeld te kunnen gaan kosten. Dit als gevolg van de ogenschijnlijke mogelijkheid van het nemen van een 'extra' indexatielast. Enigszins teleurgesteld belt Henk zijn ex-vrouw om te vertellen dat de plannen niet doorgaan en dat alles voorlopig blijft zoals het is.

Dat staatssecretaris Wiebes erg wispelturig is, blijkt maar weer na zijn aanvullend onderzoek. In zijn 'novelle' van het wetsvoorstel komt hij namelijk tot de conclusie dat de mogelijke fiscale aftrekpost helemaal niet bestaat. Sterker nog, hij geeft aan dat het wetsvoorstel zo streng is, dat een kleine groep DGA's onevenredig zwaar getroffen wordt door het gebrek aan deze aftrek. Voor deze groep creëert hij alsnog een mogelijkheid om een bestaande indexatiepost ten laste van resultaat te brengen.

Tot slot heeft hij de harde ingangsdatum van de Wet van 1 januari 2017 aangepast naar 'de eerste dag van de eerste kalendermaand na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin zij wordt geplaatst'.

Het is nog niet duidelijk of de makers van deze soap nog jaren door willen of dat de climax bijna is bereikt. Henk zit in ieder geval komende weken voor de buis gekluisterd. De Eerste kamer stemt namelijk uiterlijk 7 maart over de novelle van het wetsvoorstel.