Maritt van Gerwen
Maritt van Gerwen

Overeenkomsten via WhatsApp

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone. Een toezegging via bijvoorbeeld WhatsApp is snel gemaakt, maar pas op: met een appje kan wettelijk gezien een overeenkomst zijn gesloten!

Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. Op het moment dat iemand jou een aanbod doet via WhatsApp en jij dat aanbod accepteert of wanneer je afspraken via WhatsApp maakt, zit jij daar in principe aan vast. Houd jij of de ander zich niet aan de via WhatsApp gemaakte afspraken, dan kun je in rechte worden betrokken of zelf een procedure starten. Dan moet jij of de ander bewijzen dat en welke afspraken er zijn gemaakt.

Vaak wordt – ten onrechte - gedacht dat men juridisch nog nergens aan gebonden is zolang er geen handtekeningen op een document zijn gezet. Een overeenkomst kan namelijk ook mondeling tot stand komen. Bij een schriftelijke overeenkomst is het echter makkelijker om de gemaakte afspraken te bewijzen dan bij een mondelinge overeenkomst. Een afspraak via WhatsApp is overigens een schriftelijke afspraak nu één en ander zwart-op-wit staat.

Uit een aantal recente uitspraken blijkt dat ook rechters steeds vaker waarde toekennen aan digitaal gemaakte afspraken, zoals afspraken via WhatsApp. Zo heeft de Rechtbank Lelystad recent in een huurzaak waarde toegekend aan de tussen verhuurder en huurder uitgewisselde WhatsAppberichten, omdat een schriftelijke/papieren verklaring tot beëindiging van de huur tussen hen ontbrak. Daarnaast heeft de Rechtbank Amsterdam in twee arbeidsgeschillen ook waarde toegekend aan WhatsAppberichten. Volgens de Rechtbank had de werkgever door het versturen van een WhatsAppbericht aan de wettelijke aanzegplicht (te weten: de mededeling dat de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet zou worden verlengd) voldaan, zeker nu de werknemer op dit bericht had gereageerd. Hierdoor kon worden bewezen dat de werknemer de aanzegging had ontvangen en deze hem ook bekend was. Een andere werkgever had door het versturen van een WhatsAppbericht aan de werknemer volgens de Rechtbank onverwijld mededeling gedaan van het ontslag op staande voet.

Iets afspreken via WhatsApp is simpel en een toezegging is via een appje al snel gedaan. Pas dus op dat je in de snelheid geen toezeggingen doet via WhatsApp die in rechte afdwingbaar zijn, zonder dat je dat in de gaten hebt of gewild hebt. Eén en ander is door de ander snel te bewijzen doordat de afspraken vastliggen in de WhatsAppberichten.