Winkel beginnen

'Weespersluis brengt 200 ondernemers' zo kopte het WeesperNieuws onlangs. Eronder stond een intrigerend bericht. Het projectbureau inventariseerde dat er in de nieuwe woonwijk Weespersluis in de Bloemendalerpolder tweehonderd ondernemers komen te wonen die een onderneming in Weesp willen starten. Goed, denk je dan, dat zullen wel zzp'ers zijn die een bordje 'consultancy' op hun zolderdeur plakken of vanaf de bank een webshop in de lucht houden. Waar overigens niks mis mee is. Maar het intrigerende was dat, zo meldde het bericht, zeventig van die ondernemers mogelijk zijn geïnteresseerd in een winkel in de binnenstad.
Zeventig winkels? Dat is meer dan dat we er nu hebben. Maar stel nu eens dat tien procent daarvan er inderdaad in slaagt die winkel te openen en voor langere tijd open te houden. Dat betekent een waardevolle aanvulling van liefst zeven winkels aan de binnenstad die voldoen aan de behoefte van het winkelend publiek. Er hoeft daar maar één publiekstrekker bij te zitten en de wereld van de lokale middenstand staat er ineens heel anders voor. Loop ik te hard van stapel? Ach, liever een dagdroom dan een nachtmerrie, zeg ik altijd maar.
Oké, dan terug naar de realiteit. In dit blad staan we uitgebreid stil bij de resultaten van een onderzoek naar hoe het gesteld is met het winkelgebied in Weesp. Er komt goed nieuws en slecht nieuws uit naar voren. Nieuwe ondernemers kunnen daar al een beetje uit afleiden waar ze wel en waar ze niet aan moeten beginnen.

André Verheul,
hoofdredacteur B2B