Afbeelding

Showcase aan de Hogeweyselaan

"Laten we het de Weesper-bedrijven-van-het-Jaar-boulevard noemen", grapt Irmelin Waalkens van Solarclarity. Het succesvolle bedrijf verhuisde in november naar een groot pand aan de Hogeweyselaan 145. Even verderop betrekt het groeiende Nodema een pand. Solarclarity (2013) en Nodema (2015) werden door de IVW uitgeroepen tot Weesper Onderneming van het Jaar, een eretitel die de ondernemingen nog steeds eer aandoen.

Voor Solarclarity was er geen houden meer aan. De groothandel in zonnepanelen groeide uit het pand, letterlijk. Met in 2016 een doorstroom van 200.000 panelen voldeed de opslag in de panden aan de Flevolaan echt niet meer. Irmelin Waalkens en haar echtgenoot Peter Desmet begonnen met het bedrijf in 2009: eerst aan huis, toen vanuit een pand aan de Rijnkade en later de Flevolaan, waar al snel uitbreiding kwam met twee magazijnen. Waalkens: "Solarclarity groeit maar door en daarbij nemen onze producten ook fysiek veel ruimte in beslag. En bij groei hoort ook een toename in personeel: zes nieuwe medewerkers mochten we vorig jaar verwelkomen. Fantastisch allemaal, maar waar laat je alles en iedereen?"

Het eisenpakket van een nieuw pand voor Solarclarity was niet gering: 3000 m2 vloeroppervlak voor het magazijn, 1000 m2 voor het kantoor en dan was er nog de wens voor een showroom en een ruimte voor de Solar Academy, waarin Solarclarity graag haar deskundigheid met installateurs deelt. Waalkens: "Het was een enorme zoektocht. We hebben in een straal rond Weesp gezocht: Amsterdam, Almere, Diemen en Naarden, maar uiteindelijk was het Ingrid Kikkert van makelaar Van Lonkhuijzen die voor ons de perfecte oplossing vond aan de Hogeweyselaan. Het grote voordeel was dat de vorige huurder het pand al had uitgerust met beveiligingsmaatregelen, die ook voor ons bedrijf voldoen aan de eisen van de verzekering. En wat voor ons ook zwaar woog was de welwillendheid van de eigenaar tegenover onze wens om het pand te verduurzamen." Omdat het pand bijna tot casco werd gestript duurde de verbouwing lang. In maart 2015 ging het magazijn met de logistiek en distributie over naar het nieuwe pand, gevolgd in november 2016 door het kantoor, de academy en de showroom.

300 zonnepanelen

Waalkens is trots op het resultaat: "Solarclarity is in dit pand een showcase van hoe je bestaande kantoren kunt verduurzamen en is een voorbeeld van energiemanagement. Alles wat groen en energiezuinig kan, hebben we gedaan. We zijn al een heel eind op weg. Zo liggen er straks 300 zonnepanelen op het dak - even ter vergelijking: in het oude pand lagen er 40 - waarmee we ons klimaatsysteem voor zowel verwarming als verkoeling aandrijven. Daarbij is het mooi dat we aan onze klanten noviteiten rondom energieopslag kunnen showen. Het is de techniek van de toekomst en een belangrijke reden van onze constante groei. Toen Solarclarity begon waren onze klanten vooral de trendsetters, mensen die een bewuste groene keuze maakten. Nu is het kiezen voor zonnepanelen ook een financiële keuze. Het is aantoonbaar goedkoper. De groei in de vraag naar zonnepanelen is er nog lang niet uit." De onderneemster is blij dat ze met het bedrijf in Weesp konden blijven. "Want wat is er fijner dan op de fiets naar het werk te gaan? We genieten met elkaar nog dagelijks van alle extra ruimte: op kantoor, de vergaderplekken en de instructiezaal. Het is heerlijk werken zo."

Eén bedrijf

Ook de verhuizing van Nodema naar de Hogeweyselaan wordt ingegeven door groei. Het bedrijf in verpakkingsmachines en verpakkingsbenodigdheden had zich de laatste jaren verdeeld over twee panden aan de Pampuslaan 140 en 132. Norbert Masereeuw: "Tien jaar geleden was dit een heel logische stap voor Nodema: aan de ene kant het kantoor en aan de andere kant de showroom en de werkplaats. Toen we onze dienstverlening uitbreidden naar de levering van folies en etiketten hadden we meer opslag nodig. Een belangrijke oorzaak van onze exponentiële groei. Nu zitten we met twintig medewerkers op twee locaties en dat voelde niet meer goed. We hebben gezocht en gevonden: aan de Hogeweyselaan 77 kunnen we ons bedrijf fysiek en logistiek weer tot één geheel maken."
De verbouwing in het nieuwe pand is in volle gang. In totaal 1200 m2 wordt getransformeerd naar een modern kantoor met een grote showroom en werkplaats en aan de achterkant de opslag.

Uitstraling

Masereeuw: "We kiezen weer voor een showroom over de hele breedte van het pand, net als op ons huidige adres. Daarbij wordt onze werkplaats van achter een glazen gevel ook zichtbaar. Dat zie je tegenwoordig meer in bedrijfspanden: het glas geeft meer reuring voor zowel de medewerkers als voor de passanten. De verlichting wordt, net als in ons huidige pand, weer led en aan de buitenzijde kiezen we voor een rustige uitstraling. Wacht maar af, het pand wordt een plaatje en de Hogeweyselaan een prachtige bedrijvenboulevard. In mei gaan we over met het kantoor, in de zomer volgt dan de rest van het bedrijf."